Vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou, anulată de instanță 

CJ Sălaj a acuzat că nu i s-a respectat dreptul de preempțiune.

Contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi din Jibou a fost anulată în instanță, de Tribunalul Sălaj, prin hotărârea în primă instanţă pronunţată. Castelul a fost scos la vânzare de moştenitorul său, Andrei Janicicău, timp de zece ani. În final, în aprilie 2021, acesta l-a vândut firmei Micro Vision SRL din Cluj-Napoca, potrivit ziare.com.

Firma a revândut imediat imobilul,  castelul devenind proprietatea societăţii Manevi ZRT din Ungaria, o companie din portofoliul Fundaţiei pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală

.Vânzarea a fost contestată de Consiliul Judeţean Sălaj, care a considerat că prin acest act a fost privat de dreptul său de preempţiune la cumpărare, garantat prin lege şi notificat vânzătorului. Moştenitorul a considerat că CJ Sălaj a depăşit termenul de exercitare a dreptului său de preempţiune. „Noi, Consiliul Judeţean Sălaj, am respectat toate normele legale şi tot calendarul astfel încât să ne exprimăm legal şi în timp dreptul de preempţiune asupra negocierilor care urmau să se desfăşoare cu proprietarul castelului de la Jibou. Din punctul nostru de vedere, totul a fost respectat, cine nu a respectat procedurile legale considerăm că este fostul proprietar, care a înstrăinat bunul argumentând că noi nu ne-am fi exprimat din timp dreptul de preemţiune. Urmăm procedurile legale şi vom ataca în instanţă contractul de vânzare-cumpărare, aşa cum prevede legea”, declara preşedintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Potrivit preşedintelui CJ Sălaj, între Consiliul Judeţean Sălaj şi proprietarul castelului a existat o corespondenţă scrisă, în cadrul căreia instituţia şi-a exprimat intenţia de a negocia cumpărarea castelului.

Castelul construit în stil baroc şi clasicist, cu o suprafaţă utilă de 2200 de metri pătraţi, are două etaje şi a fost ridicat în perioada 1779-1796. Din grădina de zece hectare a castelului, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică.

Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Wesselényi (căsătorită cu Artúr Teleki). Descendenta sa, Éva Ianicicău (născută Teleki), care a locuit la Şimleul Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură. Sentinţa definitivă cu privire la restituire a fost pronunţată în primăvara anului 2012. După naţionalizare, castelul Wesselényi din Jibou a funcţionat ca şcoală, apoi a fost Casa pionierilor. Chiar şi după schimbarea de regim din 1989, edificiul a găzduit o instituţie care organiza activităţi destinate copiilor, respectiv birourile grădinii botanice din parcul castelului.

Alexandru Rafila anunță că România ar putea restricționa exportul anumitor medicamente