Teodorovici / Cîțu

Cu toate că o perioadă, fostul ministru de Finanțe în guvernarea Dăncilă, Eugen Teodorovici a stat într-un silentio stampa cauzat de câștigul de cauză al actualului președinte PSD Marcel Ciolacu, iată că Teodorovici pare să-și fi revenit și, mai mult decât atât, și-a amintit de rivalitatea pe care o împarte cu actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu.

Teodorovici: „La piața de CAPITAL nu te uiți ca la piața cu legume și fructe!”

„După o lungă perioadă de încercare de calificare la locul de muncă a guvernului de “specialiști” Orban și în special, a ministrului de finanțe, se pare că tot nu se trezesc din beția puterii care aduce faimă și … doar ”atât s-a putut” sau ”nu se poate”.

Poate vă aduceți aminte cum, imediat după ”înscăunarea” în fotoliul de ministru, în noiembrie 2019, Vasile Cîțu deja trăgea de sfori lansând triumfalist ideea listării la bursă a unor pachete de acțiuni ale unor importante #companii românești, printre care și CEC Bank, după ce reușiserăm să finalizăm cu succes CAPITALIZAREA acesteia și să creștem cota de piață a capitalului autohton în piața bancară de la 9%, la 13 %, (în condițiile în care Polonia are o cotă de 53%, iar Ungaria, 33%). Un alt pas important pe care l-am realizat atunci, a fost ambiția de a sprijini achiziționarea Băncii Românești de către EximBank. Ştiam că prin această tranzacție, cota de piață a Eximbank putea să crească la aproximativ 3%, ceea ce ar fi ridicat-o astfel, în top 10 instituții financiar-bancare din România. Concomitent, Eximbank urma să activeze pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală, cu rolul de a susține creșterea economică a țării prin suportul #financiar acordat atât persoanelor fizice, cât și mediului de afaceri. Iar acest demers nu putea fi realizat fără implicarea activă a echipelor de profesioniști din cadrul celor două bănci!

Apoi s-a lăsat #pandemia și peste piața de capital, reducându-se volumul de listări la bursă în majoritatea statelor lumii, dar și elanul lui Cîțu de a “scoate la tarabă“ capitalul românesc pe post de “trufanda”!Probabil că a început să deschidă ochii și spre celelalte state europene care se zbăteau să-și revină economic și care aveau în vedere mai ales sprijinirea capitalului național!

Și am văzut cum de curând, „ministrul” Cîțu și-a revizuit subit discursul, vorbind despre marea șansă a României prin câștigarea statutului de piața de capital #emergentă ori despre piaţa de capital ca o alternativă foarte bună la piața bancară pentru finanțarea companiile românești și chiar despre ideea de a realiza o #strategie dedicată pieței de capital, pe care Ministerul Finanţelor Publice o va discuta cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Ceea ce nu este rău, pentru că, în sfârșit, începe și el să înțeleagă și să învețe că #isteria nu salvează nici România, nici piața de capital și că nu-i revine decât rolul de a RECUNOAŞTE că este înțelept să continue ceea ce alții au reușit în ani de muncă!

Și nu este prea târziu nici acum, la aproape un an de la ziua de 26 septembrie 2019 – momentul unei REUȘITE istorice a României – în care Agenția de rating a London Stock Exchange, FTSE Russell, a anunțat îndeplinirea criteriilor pentru promovarea pieței noastre de capital, de la statutul de piață de frontieră, la cel de piață emergentă secundară, urmând ca decizia să devină efectivă peste un an, adică din septembrie 2020!

Am afirmat în acea zi, în calitate de ministru al finanțelor, că recunoașterea internațională a fost un #efect al măsurilor luate în timpul guvernărilor PSD, al colaborării excelente între autoritățile române și că pentru piața de capital românesc reprezenta poarta de acces într-un club mai select, acela al burselor de profil. Este la fel de adevărat că acea decizie reflecta cadrul macroeconomic favorabil al țării noastre de la acel moment, #încrederea de care se bucura #economia românească în rândul investitorilor și pașii extraordinari făcuți de autorități pentru creșterea atractivității pieței bursiere de la București. Acela a fost un PAS IMPORTANT către realizarea unui #proiectdețară pentru care am insistat în ultimii ani de zile și care era și este legat și de procesul de aderare la moneda #euro!

A fost o #realizare IMPORTANTĂ pentru orice viitoare guvernare, indiferent de culoarea politică, pentru că deschidea accesul țării noastre la #fondurideinvestiții de 30 de ori mai mari decât cele alocate piețelor de frontieră, atragerea de capital străin creând și premisele creșterii acțiunilor companiilor cotate la bursa de la București.

Dar a fost doar un PAS! Un pas precedat de o serie de #măsuri legislative în domeniul pieței de capital, piețelor de instrumente financiare, completate de decizia guvernării social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16%, la 5%, de emisiunile de #titluridestat menite să contribuie la lărgirea și diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investiții, fonduri mutuale, societăți de asigurări etc.), atât în plan local, cât și extern, precum și de continuarea și dezvoltarea Programului #FIDELIS, lansat de mine în 2015, în calitate de ministru al finanțelor, care s-a bucurat de un real succes, prin emisiunile de titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori.

Acest prim PAS însă, trebuia să fie urmat de alți pași importanți în condiții de #stabilitate macroeconomică, precum continuarea #reformelor pentru creșterea atractivității pieței de capital din România, a accesului IMM-urilor la finanțare, a încrederii și participării mai largi a investitorilor în economia românească, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi oferte publice inițiale (OPI-uri) ale companiilor de stat, crearea unei Contrapărți Centrale locale, românești, prin dezvoltarea pieței de derivate și prin creșterea capacității de finanțare a economiei reale. Aceste reforme urmau să se concretizeze într-o #strategie națională pentru piața de capital, o idee lansată tot în mandatul meu de ministru, în 2019, când împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) am agreat demararea unui proiect în cadrul programului SRSP finanțat de Uniunea Europeană și cu asistență tehnică acordată de o instituție financiară internațională.

Eu #insist să cred că acest proiect va continua și se va maturiza, cum este firesc.

FELICITĂRI celor ce au făcut posibilă decizia FTSE Russell în urmă cu un an, în 26 septembrie 2019 și SUCCES pe mai departe celor ce conduc destinul pieței de capital din România, intrată în mod oficial de azi, 21 septembrie, în categoria celor emergente.”, susține Eugen Teodorovici pe contul său de Facebook.

Citește și: Acuzat că a dat bani primarilor traseiști, Orban se apără: „Toți au primit bani”

#News