Tramvai Astra Arad
Tramvai Astra Arad- pag de FB Asociatia Metrou Usor

În București a circulat în probe primul tramvai fabricat la Astra Vagoane Arad, care va fi pus în circulație din luna august, a anunțat Asociația Metrou Ușor, pe pagina de Facebook.

Asociația a prezentat și fotografii cu primul tramvai din lotul celor 100 care ar urma să ajungă la București, conform contractului încheiat între Primăria Capitalei și Uzinele Astra Vagoane Arad

Tramvaiul a ajuns pe data de 31 mai, înainte de data stabilită inițial, și anume luna august. Tramvaiul, care a fost livrat înainte de termenul prevăzut în contract, va fi supus unor serii de teste, după care va pus în circulație pe traseul 41 din București. Până la sfârșitul anului ar urma să fie livrate încă 16 tramvaie, din gama 36 m, care vor avea podeaua complet coborâtă, minim 5 uşi duble. Tramvaiele vor fi dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii.

Contractul semnat în 2021 cu Astra are o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro. Potrivit lui Valer Blidar, directorul Astra Arad, primul depou pentru care se va livra tramvaie este cel din Militari, pentru linia 41, care este cea mai lungă linie şi cea mai aglomerată.

„Astăzi se împlinesc 12 luni de când am semnat contractul, care prevedea ca în primele 12 luni să realizăm din punct de vedere tehnic tramvaiul, apoi în următoarele două-trei luni să facem testele astfel încât din luna a 15-a să poată fi livrat şi pus în funcţiune în Bucureşti. Suntem în luna mai, ne-am încadrat în termen. Testele şi punerea în funcţiune în Bucureşti nu vor dura trei luni, deci vom pune tramvaiul în funcţiune mai devreme. Mai mult, în perioada mai – august când nu avem prevăzute livrări, noi totuşi vom livra, pentru că mai avem opt – nouă tramvaie în stadiul final, în hale. Din punctul nostru de vedere suntem pregătiţi să ducem acest contract la sfârşit fără probleme. Dacă anumiţi furnizori din Germania, Austria sau Franţa nu ne vor crea probleme, la noi nu sunt probleme.”, a spus Valer Blidar, directorul Astra Arad.

”Tramvaiul de Poveste”: spiritul Crăciunului bucureștean