Litoral Romania
Litoral Romania

Peste 100 de unități de cazare de pe litotal își vor deschide porțile la sfârșitul acestei luni

După un 1 Mai ratat din cauza pandemiei, hotelierii de pe litoral vor să salveze în al 12- lea ceas sezonul estival 2020. Peste 100 de hoteluri din stațiunile românești de la Marea Neagră, reprezentând un sfert din capacitatea totală de cazare a litoralului, s-au deschis sau urmează să se deschidă începând cu data de 1 iunie. Potrivit Organizației Patronale Mamaia, în acest an Ziua Copilului coincide cu deschiderea oficală a sezonului estival.

Potrivit directorului executiv al Organizației Patronale Mamaia, Anca Nedea, majoritatea hotelurilor care se deschid au și terase acoperite, unde se va servi masa. Chiar și cele fără terasă vor putea primi turiști, pentru că la începutul lunii iunie majoritatea sejururilor includ doar micul dejun, care poate fi servit în cameră, în sistem de room service sau delivery. În paralel, vor fi deschise și terasele restaurantelor independente de pe litoral.

Reprezentanții HORECA au anunțat ieri, după discuția cu premierul, că de la 1 iunie se deschid terasele restaurantelor. Cele peste 100 de hoteluri cumulează circa 35.000 de locuri de cazare. Organizația patronală estimează un grad de ocupare de 25-30%, ceea ce însemnă că 8.500-10.000 de turiști se vor caza în structurile clasificate de pe litoral în prima săptămână din iunie.

Rusaliile, colacul de salvare

“În prima săptămână din iunie a anului trecut, cea mai mare parte a hotelurilor de pe litoral erau deschise, iar gradul de ocupare era tot de 25-30%. Fiind vorba, însă, de un număr de hoteluri de patru ori mai mare decât al celor care se deschid anul acesta la 1 iunie, firește că și turiștii erau de patru ori mai mulți”, a declarat Anca Nedea.  Aceasta se așteaptă ca în a doua săptămână din iunie numărul turiștilor de pe litoral să crească, pentru că urmează Rusaliile în weekend-ul 7-8 iunie, când, în mod tradițional, românii vin în minivacanță la mare. „Dacă până acum mulți iubitori ai litoralului românesc au așteptat să vadă ce ce întâmplă cu deschiderea hotelurilor, anunțul de ieri potrivit căruia terasele se redeschid la 1 iunie i-a făcut pe mulți să se hotărască să își rezerve vacanțe la mare”, a mai spus Anca Nedea.

Reguli noi

Turiștii vor mânca în serii în hotelurile care nu dispun de spații suficient de largi, pentru a se evita aglomerațiile din restaurante, la o masă va sta doar o singură familie, șezlongurile vor fi depărtate și igienizate după fiecare folosire. Camerele vor fi igienizate la schimbul de turiști, cameristele vor purta măști și mănuși, în vreme ce cazarea se va face preponderent online, pentru a evita statul la coadă la recepție, unde se vor trasa linii de demarcare. Hotelurile vor lucra cu personal sezonier cazat în camere dedicate la hotel sau în proximitatea lui, astfel încât aceștia nu vor fi nevoiți să circule între domiciliu și locul de muncă sau prin oraș, ceea ce este un mare avantaj în ceea ce privește siguranța turistului.

Hashtag News

Foto