Mistreții fac probleme locuitorilor unei zone din Cluj-Napoca

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Spotrivi, Dan Ionescu, a declarat că deocamdată nu are ce să facă, deoarece nu e sezon de vânătoare.

Mai mulţi locuitori din zona Borhanci a municipiului ClujNapoca reclamă faptul că turme de mistreţi le intră frecvent în curţi, speriindu-i sau afectându-le gospodăriile, potrivit g4media.ro.

„Vin în turmă. Au fost zile când am văzut 40-50 de mistreţi venind spre casele din zona Borhanci. Stau, de obicei, în zona fostei livezi de pruni de la Palacsay şi vin până la casele din Borhanci. După lăsarea serii, pur şi simplu nu mai ieşim din casă de teamă să nu fim atacaţi de aceste animale”, spune unul dintre locuitorii din zonă.

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Spotrivi, Dan Ionescu, a declarat că deocamdată nu are ce să facă, deoarece nu e sezon de vânătoare.

„Noi nu avem încă sesizări scrise din partea oamenilor. Ştim despre existenţa mistreţilor, dar acolo sunt demult mistreţi, am şi recoltat dintre ei. Acum, probabil, după ce au mai fătat scroafele, să fie şi purcei. Însă sezonul de vânătoare este cam încheiat, nu se poate recolta decât masculul şi suntem cam încolţiţi cu treaba asta, până se deschide sezonul, la 1 iunie. Apoi, se pot recolta, pe baza noilor cote de recoltă, alte exemplare. Până atunci, nu prea avem ce să le facem”, a spus Dan Ionescu.

 El a adăugat că numărul mistreţilor din judeţ este doar uşor peste optim, fiind zone cu efective mai reduse decât ar trebui.

Potrivit acestuia, în judeţ sunt probabil aproape 1000 de mistreţi. „Pe unele zone sunt mai puţini mistreţi decât ar trebui, fiindcă există şi focare de pestă porcină africană. Nu sunt mai mulţi de cât erau acum doi ani, de exemplu, a scăzut numărul mistreţilor. Noi avem în gestiune 17 fonduri de vânătoare din 56 care sunt în judeţ. În judeţ sunt, probabil, 1.000 şi ceva de mistreţi. Pe fondurile noastre sunt peste numărul optim, dar suntem obligaţi să le menţinem la numărul optim sau peste, fiindcă, dacă scad efectivele sub numărul optim, înseamnă că nu ne facem bine treaba”, a subliniat Dan Ionescu.

Avertizare MAE: Grevă de avertisment în transportul feroviar din Germania