Organizația pentru drepturile omului, APADOR-CH: Condamnarea lui Cristian Popescu Piedone, gravă greșeală judiciară

Potrivit APADOR- CH, acesta a fost condamnat pentru o infracțiune inexistentă

Cristian Popescu Piedone
Cristian Popescu Piedone

Raportul Organizației pentru drepturile omului APADORCH avertizează asupra gravelor erori judiciare produse în cazul condamnării primarului Cristian Popescu Piedone, în dosarul Colectiv. APADOR-CH a criticat dur sistemul de justiție românesc, practicile procurorilor care păstrează dosarele de corupție până se prescriu, dar și influența serviciilor secrete în sistemul electoral, potrivit stiripesurse.ro.

Unul dintre cel mai grav semnal de alarmă tras în raportul APADOR-CH pe anul 2023 este cel legat de închisoarea pentru fapte care nu există, făcându-se referire la cazul primarului Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone.

„Primarul sectorului 5 din Capitală, Cristian Popescu Piedone, condamnat inițial în procesul Colectiv la 8 ani de închisoare, a fost achitat de Curtea Supremă, pe motiv că infracțiunea de care era învinuit nu a existat. Condamnarea pentru o infracțiune inexistentă este una dintre cele mai mari greșeli ale sistemului judiciar și este de natură să afecteze grav încrederea publicului în sistemul judiciar. În plus, în acest caz condamnatul fusese și încarcerat mai mult de un an”, se arată raportul ONG-ului.

Prescrierile pe bandă rulantă sunt un lucru grav pe care le fac posibile procurorii, nicio instituție neputând să ia măsuri.

APADOR-CH a subliniat că 2023 poate fi desemnat „Anul prescrierilor”, ținând de faptul că procurorii au reușit să lase liberi mii de corupți, doar pentru că le-au ținut dosarele până la prescrierea faptelor.

„Deoarece Parlamentul nu și-a făcut treaba timp de 4 ani (2018-2022), și nu a adus modificările cerute de CCR la Codul penal, o mulțime de dosare de corupție au fost închise ca urmare a prescrierii termenelor. Presa a raportat că numărul cazurilor „soluționate” în acest mod s-a ridicat la peste 5.000 și a inclus politicieni și oameni de afaceri acuzați de corupție. Încă un motiv de scădere a încrederii populației în justiție”, arată APADOR- CH.

Prin Legea avertizorilor de integritate (Legea 361/2022), la adoptarea căreia a contribuit și APDOR-CH în 2021-2022, avertizorii de integritate ar trebui să primească asistență juridică gratuită pentru a se apăra împotriva hărțuirii la care sunt supuși ca urmare a avertizărilor făcute.

„În practică legea a avut nevoie de ajutor pentru a fi respectată. Un avertizor din Bacău a sesizat că Baroul avocaților din județ i-a refuzat asistența juridică gratuită, și nu a fost singurul. La solicitarea APADOR-CH, Uniunea Națională a Baroului de Avocați a decis să informeze toate Barourile din România cu privire la prevederile noii legi și aplicarea ei unitară”, se arată în raport. Documentul APADOR-CH este contribuția României la Raportul privind statul de drept transmis Comisiei Europene, alături de alte 36 de organizații neguvernamentale din UE.

Şoferul unui microbuz şcolar, acuzat de agresiune sexuală