Nicușor Dan: „Să mai așteptăm câteva zile”

În București, incidența cumulată a cazurilor Covid pe ultimele 14 zile este sub 3 la mia de locuitori

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan atrage atenția că trebuie să mai așteptăm câteva zile până la o eventuală relaxare a restricțiilor în București, pe fondul pandemiei Covid-19, după ce Capitala a scăzut miercuri sub nivelul de trei cazuri la mia de locuitori. La raportarea de miercuri, 21 ianuarie, au fost confirmate doar 252 de noi cazuri de infectare cu Covid.

„În primul rând, trebuie să salutăm această scădere, sunt niște cifre pe care mă uit în fiecare dimineață, suntem la sub 3, am fost la 7 în urmă cu o lună și jumătate. Vă spun sincer că la începutul mandatului am fost extrem-extrem de îngrijorat. Când am început mandatul la sfârșit de octombrie, eram pe o pantă ascendentă și chiar mi-a fost frică de unde am putea să ajungem. Purtarea măștii și atitudinea bucureștenilor ne-au ajutat să ajungem aici. O să fie o discuție în comitetul municipal pe situația asta și o să vedeți decizia pe care o să o luăm. Să mai așteptăm câteva zile, ca să vedem că această situație se stabilizează. Așa, pe cifre, am fost la 1.000 pe zi, am fost la 2.000 pe zi și acum pare că suntem undeva la 200-300-400 pe zi”, spune la RFI primarul general al Capitalei.

De altfel, cel care a adus în discuție posibilitate de relaxare a restricțiilor, prefectul Traian Berbeceanu a precizat că este nevoie de încă două zile  în scenariul galben (indicență sub 3 la mie) pentru a putea fi relaxarea măsurilor.

„Reglementările în vigoare prevăd că, într-un interval de 48 de ore vom monitoriza indicele de incidență și, în situația fericită, pe care ne-o dorim și noi, în care incidența și mâine, și poimâine va fi sub 3 la mie, poimâine vom convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și vom propune adoptarea unei hotărâri prin care să relaxăm o parte dintre măsurile aflate în vigoare”, a declarat Traian Berbeceanu miercuri seară la Digi24.

 În ceea ce privește vaccinarea sa, Nicușor Dan a precizat, la RFI, că o va face atunci când îi vine rândul, primarii fiind în a doua etapă conform strategiei naționale. De altfel, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis STS o solicitare de modificare a platfomei pentru programare, astfel încât 75% din programările dintr-o zi să fie din categoria vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile, trnsmite Mediafax.

Citește și: Nicușor Dan salvează clădiri istorice, dar uită de frigul din apartamente

#News