„Steaua de Crăciun” se vede pe 21 decembrie

„Marea Conjuncție” nu este de ratat, următoarea va fi abia peste 60 de ani

Prinși între grijile cotidiene, cu pregătirea pentru sărbătorile de iarnă, care în acest an vor fi într-un context atipic, cauzat de pandemie, avem luni ocazia să ne ridică privirea spre cer. Nu doar pentru a ne ruga, cât și pentru a vedea „Steaua de la Betleem” cum e numită popular, „Marea conjuncție” dintre Saturn și Jupiter. Un eveniment ce nu trebuie ratat, mai ales că următoarea „aliniere” va fi abia în 15 martie 2080.

Aceasta va fi prima conjuncție dintre Jupiter și Saturn din anul 2000 și cea mai apropiată conjuncție dintre cele două planete din anul 1623, la doar 14 ani după ce Galileo și-a făcut primul telescop. La cea mai apropiată distanță, Jupiter și Saturn se vor afla la doar 0,1 grade depărtare. Asta reprezintă doar o cincime din întregul diametru al unei Luni pline

Observatorul Astronomic București

„Marea conjuncție” din 21 decembrie va fi mai ușor de observat decât ultima, din urmă cu 20 de ani

La „Marea conjuncție” din 2000, din urmă cu 20 de ani, Jupiter și Saturn se aflau în apropiere de Soare pe cerul nostru și erau dificil de observat. Însă, de data aceasta vom avea o conjuncție mai ușor de privit. În noiembrie, Jupiter și Saturn sunt vizibile, fiind apropiate una de cealaltă și aflându-se pe cer la lăsarea întunericului, potrivit descopera.ro.

 „Apropierea minimă și rară se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie. Atunci, în jurul orei 18.00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer. Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop vom putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor. Dacă ar fi să puteți obseva cerul doar o noapte în 2020, alegeți noaptea de 21 decembrie!”, transmite Observatorul Astronomic București, citat de descopera.ro.

În 2020, fenomenul ceresc va fi vizibil de oriunde de pe Pământ, dar cele mai bune condiții vor fi în apropierea ecuatorului, spune Hartigan. „Sărutul de Crăciun” – așa cum l-a numit astronomul Brad Tucker de la Universitatea Națională Australiană va apărea pe cer în direcția vest, la aproximativ o oră după apusul soarelui, potrivit Digi 24.

Citește și: Concertul de Anul Nou de la Viena, interactiv

#News