Dan Barna

Liderul USR, Dan Barna a avut o ieșire virulentă cu privire la alegerea lui Florin Iordache, pe viață, într-o funcție nedemnă pentru cel cunoscut mai mult pentru „OUG 13”, privind modificarea Codului Penal.

„Mutarea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ e o sfidare la adresa oricărui român cinstit. Dl Iordache a fost vârful de lance al regimului Dragnea în lupta pentru distrugerea justiției independente. A executat ordine fără să clipească și fără să țină seama de interesul public. A fost doar instrument, niciodată cetățean. A fost răsplătit cu un post pe viață în fruntea unei instituții a statului român. Dacă ar fi să îi pun o întrebare, așa cum insistent cerea domnia sa într-o celebră conferință de presă, atunci aceasta ar fi «Nu vă e rușine?»”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Acesta a precizat că situația nu trebuie să rămână la așa. „Pregătim un proiect de lege care va reglementa mai strict situația de la Consiliul Legislativ și vom acorda o atenție sporită limitelor mandatului”, a concluzionat liderul USR.

Proiect USR: 5 ani de mandat

Senatoarea USR, Florina Presadă a anunțat că a depus, încă de după vot, un proiect de modificare a legii de funcționare a Consiliului Legislativ, astfel încât să nu mai existe mandat „pe viață”.

„Tocmai am depus la Camera Deputaților în calitate de primă cameră sesizată un proiect de modificare a legii de funcționare a Consiliului Legislativ. Acesta prevede un termen de 5 ani pentru mandatul președintelui Consiliului Legislativ și situații care pot atrage revocarea din funcție a președintelui CL și a președinților de secții. Vă asigur că dacă proiectul nu va trece de această majoritate parlamentară, ne vom bate pentru el în următorul legislativ”, a scris senatoarea pe pagina sa de Facebook.

Tocmai am depus la Camera Deputaților în calitate de primă cameră sesizată un proiect de modificare a legii de…

Publicată de Florina Presadă pe Marţi, 20 octombrie 2020

În ce context se poate pierde mandatul de președinte

Legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Legislativ nu spune absolut nimic despre durata mandatelor sau cum ar putea fi revocaţi din funcţie preşedintele instituţiei şi preşedinţii de secţii. Precizează doar că funcţiile încetează prin demisie, pierderea drepturilor electorale, condamnare definitivă pentru comiterea unei infracţiuni ori existenţa vreunui incompatibilităţi.

Citește și: Florin Iordache, „pe viață” la Consiliul Legislativ

#News