Șapte persoane puse sub acuzare pentru „omor simplu cu premeditare” în cazul lui Maradona

Celebrul fotbalist argentinian a decedat în noiembrie 2020

Șapte persoane au fost acuzate de „omor simplu cu premeditare” de către procurorii care anchetează moartea fostului fotbalist Diego Maradona, decedat în 25 noiembrie 2020, la mai puțin de o lună după ce împlinise 60 de ani, realatează ESPN. Acesta suferise o intrevenție chirurgicală, la nivelul creierului, cu două săptămâni înainte să moară, printre cei acuzați fiind inclusiv medicul neurochirug care se ocupase de această intervenție.

Biroul procurorului general din oraşul San Isidro, de lângă Buenos Aires, a cerut totodată judecătorul dosarului, Orlando Diaz, să le interzică inculpaţilor părăsirea Argentinei.

Acuzaţii, al căror proces va începe la 31 mai, sunt toţi profesionişti din domeniul medical care s-au ocupat de îngrijirea lui Maradona.

Persoanele care vor fi audiate ca acuzate sunt infimierii Ricardo Omar Almiron şi Dahiana Gisela Madrid, coordonatorul infirmierilor, Mariano Perroni, medicul care a coordonat spitalizarea acasă a fostului fotbalist, Nancy Forlini, psihologul Carlos Angel Diaz, psihiatrul Agustina Cosachov şi neurochirurgul Leopoldo Luque, indicat drept medicul de familie al lui Maradona. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei șapte ar putea să ajungă la închisoare pentru între opt și 25 de ani.

Un raport îi dă vinovați pe cei șapte

Comisia medicală ce s-a ocupat de investigarea acestui caz, la cererea justiției, a stabilit, într-un raport de 70 de pagini, că Maradona „început să moară cu cel puţin 12 ore înainte” de a fi găsit fără viaţă şi a suportat o „perioadă de agonie prelungită”.

Totodată, comisia medicală, formată din douăzeci de experţi, inclusiv legiştii care au efectuat autopsia şi specialişti din diferite discipline medicale, a concluzionat că fostul campion mondial „ar fi avut şanse mai mari de supravieţuire” dacă ar fi fost internat într-un centru de îngrijire. În urma autopsiei, a fost stabilit că Maradona a murit în somn, din cauza unui edem pulmonar acut, o acumulare de lichid în plăâni, generată de o insuficiență cardiacă. Totodată, potrivit raportului toxicologic, nu a fost detectat alcool sau substanțe ilegale, însă au fost prezente medicamente psihotrope utilizate pentru tratarea anxietății și depresiei.

Citește și: CTP: „Maradona i-a făcut nespus de fericiți pe cei care nu pot fi fericiți altfel”