Alexei Navalnîi, în spital. Starea de sănătate a opozantului rus, din ce în ce mai gravă

Timp de câteva săptămâni, opozantul rus a făcut greva foamei, iar în momentul de față se află internat în spital

Aleksei Navalnîi / Foto: Facebook

În urma veștii spitalizării opozantului rus, Alexei Navalnîi, CEDO și-a manifestat îngrijorarea în ceea ce-l privește pe acesta, așadar instituția a adresat oficialilor din Rusia câteva întrebări cu privire la starea sa generală de sănătate, și nu numai.

CEDO a cerut în luna februarie eliberarea din detenția a lui Alexei Navalnîi

Cu toate că CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) a cerut, în luna februarie, eliberarea opozantului președintelui rus, Alexei Navalnîi, cererea a fost refuzată de Rusia care a punctat pe motivul încarcerării acestuia.

Astfel, CEDO revine acum cu un nou set de întrebări ce vizează starea de sănătate a lui Navalnîi, însă și detenția care, în opinia oficialilor curții, i-ar încălca acestuia dreptul la viață, invocând tortura. Mai mult, acesta este spitalizat în momentul de față, după ce, timp de mai mult săptămâni a făcut greva foamei.

Astfel, putem vorbi despre tensiuni diplomatice care au șanse foarte mari să accelereze în direcții nedorite, având în vedere că Uniunea Europeană a cerut deja ca opozantul președintelui Vladimir Putin să aibă acces la medici „de încredere”, considerând că Rusia se face direct responsabilă de starea de sănătate tot mai proastă a lui Alexei Navalnîi. Acesta suferă, în acest moment, de dureri de spate, din pricina unei hernii duble de disc, dureri accentuate de pierderea simțului în mâini și picioare.

Mai mult, Organul Judiciar al Consiliului Europei își pune întrebări ce vizează condițiile de detenție a lui Navalnîi și dacă acestea respectă normele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. De menționat că Rusia face parte, la rândul ei, din instituția Organului Judiciar al Consiliului Europei.

Citește și: Voiculescu nu vede de ce n-ar fi tot el „noul” ministru al Sănătății