Familia PNL

Imaginea de acum a tabloului politic seamănă foarte bine cu momentele premergătoare dispariției Partidului Național Țărănesc – Creștin Democrat (PNȚ-CD), dacă își mai aduce cineva aminte.

Dacă tinerii nu-și mai aduc aminte, aceeași categorie de indivizi, precum acum cei din PNL, au invadat partidul istoric al lui Iuliu Maniu și preluat, după 1990, de seniorul Corneliu Coposu, până la dispariția acestuia, în 1995.

Liderii autentici ai PNL s-au dus, din păcate, lăsând partidul Brătienilor în mâinile unor venetici politic. Mă refer acum doar la doi dintre foștii lideri autentici de după 1990: Mircea Ionescu-Quintus și Dinu Patriciu. Patriciu, în ciuda bârfelor și a zvonurilor, a fost un liberal autentic și, mai ales, le-a asigurat o anume independență materială vârfurilor executive liberale, cât timp a trăit.

Ludovic Orban dar și alți câțiva din vechea gardă știu foarte bine despre ce vorbesc. Ludovic Orban ar trebui să reflecteze, măcar la oglindă, când se bărbierește, ce opinie ar avea Dinu Patriciu, despre activitatea, spre exemplu, a ministrului Finanțelor, Vasile Cîțu, despre programul ministerial al lui Ion Ștefan „grindă”, al ăluia de la Transporturi etc.?!

Ce ar spune despre vasalii lui Băsescu, înverșunatul său dușman declarat, care au infestat PNL și l-au desfigurat, în care nu mai recunoști nici urmă de liberalism?

Cum se întâmplă că aproape nu poți vorbi despre vreun liberal de vârf – ministru, secretar de stat, europarlamentar, fără să dai de un securică studios de la Băneasa sau de progeniturile ălor mai bătrâni dedați la trădări, sau de necunoscuți vârâți brusc în PNL și stipendiați de bruxellezi discreți sau de alte servicii?

Citește și Povestea primarului Gutău și-a țestoaselor Ninja

De când prostia, lipsa de idei și de viziune, îmbrăcate în lozinci repetate obsesiv, au devenit program de guvernare al liberalilor? De când istoricul credo „prin noi înșine” a devenit „totul pentru multinaționale și contra națiunii”?

Tot haosul, zbaterea, prostia, lipsa de consistență, disperarea, lipsa de orice busolă politică, seamănă al naibii de bine cu ceea ce li s-a întâmplat țărăniștilor înainte de a cădea definitiv de pe scena politică.

Știu că ideea pericolului dispariției PNL pare multora exagerare sau poate rea-voință. PNL este acum îmbătat (sau anesteziat, ca să nu se supere Ludovic!) de victoria relativă la europarlamentare, de victoria lui Iohannis, de niște procente nu prea mari și oricum foarte volatile în sondajele de opinie.

Dar anumiți înțelepți, care au văzut multe în viețile lor, sunt siguri că anul ăsta începe cântecul de lebădă al PNL, înainte de a ajunge lângă celălalt partid istoric, PNȚCD. Păcat!  

#NEWS #GuvernulMeu

In memoriam Corneliu Coposu – 100 de ani de la naşterea Seniorului