Gabriela Firea: În primele 9 luni ale acestui an, peste 7.000 de bărbați au fost victime ale violenței

Ministrul Familiei a transmis cu ocazia Zilei Internaționale a Bărbatului, marcată pe 19 noiembrie, o urare de "La mulți ani " bărbaților și băieților.


Ministrul Gabriela Firea a transmis cu ocazia Zilei Internaționale a Bărbatului, marcată pe 19 noiembrie, o urare de „La mulți ani ” bărbaților și băieților, subliniind că din anul 2016, România s-a alăturat celorlalte țări care marchează anual această zi. „Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului” a apărut cu scopul de a elimina discriminarea dintre femei şi bărbați, dar şi creșterea gradului de conștientizare privind concilierea vieții de familie cu viața profesională.

Gabriela Firea: La mulți ani, dragi bărbați şi băieți! Sunt soție, mamă a trei băieți și soră, iar pentru mine chiar este o zi de sărbătoare

Ziua internațională a bărbaților precede Ziua universală a copiilor, formând astfel o perioadă de 48 de ore de sărbătoare pentru bărbați şi copii dar şi pentru relația specială pe care aceștia o împărtășesc. La nivel internațional au existat inițiative de a marca o astfel de zi încă din anii ’60, iar dr. Jerome Teelucksingh, inițiatorul acestei zile, spunea că Ziua internațională a bărbaților face parte dintr-o revoluție globală a iubirii. Sărbătorirea zilei bărbatului cred că este un prilej pentru a îmbunătăți relațiile dintre sexe, de a evidenția realizările şi contribuțiile domnilor în societate, familie, căsătorie şi de ce nu, o ocazie bună pentru a scoate în evidență modelele masculine pozitive”, a declarat Gabriela Firea, într-o postare pe pagina de Facebook.

Potrivit ministrului Familiei, sunt destui bărbați care, prin puterea exemplului, influențează în bine atât dezvoltarea întregii societăți, cât mai ales pe cea a băieților cărora le sunt mentori, arătându-le acestora care sunt adevăratele valori, caracterul şi responsabilitățile unui bărbat.

Și bărbații sunt victime ale violenței domestice, potrivit statisticilor transmise la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, de către Agenţia Națională pentru Egalitatea de șanse între Femei și Bărbați. Potrivit ministrului Gabriela Firea, în primele 9 luni ale acestui an, peste 7.000 de bărbați au fost victime, fiind vorba despre lovire şi alte violențe, ameninţare, hărţuire şi șantajare, violare de domiciliu şi a vieții private, abandon de familie, dar şi nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului. De asemenea, pentru 700 de bărbați au solicitat ordine de protecție.

Gabriela Firea: În România, anul trecut, au fost înregistrate peste 1.300 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, 57 de copii fiind chiar exploatați sexual