Fatada Cazino Constanta
Fatada Cazino Constanta. Sursa foto: adevarul

Lucrările la fațada de nord a Cazinoului din Constanța au fost finalizate, elementele de protecție fiind scoase pentru expunerea clădirii, a anunțat  Ministerul Dezvoltării, potrivit g4media.ro.

Au fost finalizate lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci, fiind înlăturate elementele de protecție, clădirea fiind astfel vizibilă publicului care este pe faleza Cazinoului sau la Acvariul din Constanța

„Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineața. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a declarat ministrul Cseke Attila.

 Pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța este prevăzută o finanțare în valoare de aproape 90 de milioane de lei, asigurată de Ministerul Dezvoltării, lucrările vizând consolidarea și reabilitarea clădirii. Lucrările sunt finalizate în prezent în proporție de 57%.

Reabilitarea clădirii istorice presupune consolidarea, refacerea instalațiilor, reabilitarea zidului de apărare împotriva valurilor, refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau, refacerea sistemelor de captare a apelor pluviale, sisteme de degivrare, sisteme de sonorizare și de iluminare.

Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL , valoarea contractului fiind atunci de 56.627.697,09 lei cu TVA

Din 1910, anul inaugurării Cazinoului, clădirea a avut nevoie de mai multe reparaţii şi reamenajări majore. Prima reparaţie a fost realizată după 1920, deoarece în timpul Primului Război Mondial,, cazinoul a fost bombardat de către nemţi.

„O reamenajare importantă a fost realizată în 1934 sub conducerea autorului proiectului – arh. Daniel Renard. Şi în Al Doilea Război Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruşi. Au urmat reparaţii majore în anii 1951-1952, făcute cu deţinuţi politici.”, povesteşte arhitectul Radu Cornescu.

Județul Constanța a fost sub cod galben. Societatea RAJA a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență