Gabriela Firea: Au fost depuse 185 de proiecte pentru amenajarea centrelor de zi pentru copiii din medii vulnerabile

Ministrul Muncii se bucură enorm că apelul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a fost un real succes

Gabriela Firea
Gabriela Firea

Claudia, Darius, Anais și Nicole sunt copii extrem de talentați la teatru, muzică, pictură și sport, frumoși, deștepți, plini de lumină, provenind din familii care întâmpină multe probleme, din păcate, a declarat Gabriela Firea. Pe stradă, poate că nu i-ar fi văzut nimeni pe o scenă și nici nu le-ar fi admirat desenele, sansa lor venind la centrul de zi unde au parte, în special, de îndrumare pentru a-și descoperi și încuraja talentul. La centrul de zi “ Casa Speranței” din sectorul 4 al Capitalei, 50 de copii ajung zilnic, după școală.

Gabriela Firea: Și acum, în vacanță, centrul este deschis. Copiii primesc o masă caldă, haine dacă au nevoie, îndrumare și consiliere, sau sunt ajutați la temele de vacanță. Viața multor copii fără posibilități poate fi extrem de limitată, calitățile lor ar putea rămâne nedescoperite în lipsa unor astfel de centre.

Gabriela Firea aplauda eforturile administrațiilor care fac din astfel de centre modele de urmat și sunt extinse a nivel național! 185 de primării au aplicat pentru a obține fondurile din PNRR destinate centrelor de zi care vin în sprijinul copiilor din familii nevoiașe!

Gabriela Firea: Mă bucur enorm că apelul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a fost un real succes! Acest apel pentru cererile de finanțare necesare construirii a 150 de centre de zi a fost închis zilele trecute


Sunt 185 de proiecte depuse de autoritățile locale sau de parteneriate între primării și organizații neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale. Copiii din mediile vulnerabile pot veni după școală sau după grădiniță la centrul de zi și primesc tot ce au nevoie: ajutor la teme, o masă caldă, consiliere din partea specialiștilor, adresată nu doar lor, ci și părinților. ” Seara se întorc acasă, în familie! Pentru că scopul acestor centre exact acesta este: să ofere SPRIJIN familiei pe timpul zilei, pentru ca seara părinții să-și poată lua copilul acasă, într-un mediu mai puțin tensionat de problemele și neajunsurile de zi cu zi”, a declarat Gabriela Firea. Proiectul pentru construirea rețelei de 150 de centre de zi sau pentru reabilitarea, extinderea sau modernizarea unor clădiri care să fie transformate în centre de zi este asumat în PNRR și sunt la dispoziție 50 de milioane de euro pentru această investiție.

Gabriela Firea: Mi se pare esențial ca toți acești bani să ajungă în comunitățile care au nevoie de ei. Încercăm să finanțăm din bugetul național proiectele bune, dar care nu se încadrează prin cele 150 de centre cu finanțare prin PNRR

Potrivit ministrului Familiei, este una dintre soluțiile pe care autoritățile, le au la îndemână să sprijine acele familii aflate în situații dificile din motive financiare, sociale sau medicale, să-și poată crește copiii acasă. Urmează etapa în care vom evalua aceste proiecte și, ulterior, se vor semna contractele de finanțare pentru fiecare centru în parte. „E o șansă uriașă pe care o avem pentru a aduce asistența socială la un alt nivel, acela în care să reușim să sprijinim concret acele familii fără posibilități să-și crească în continuare copiii acasă și să PREVENIM astfel preluarea acestora în sistemul de protecție specială. După cum am spus și la lansarea apelului, vor fi punctate suplimentar acele proiecte propuse pentru zonele în care vorbim despre sărăcie extremă și probleme sociale majore. În acest moment, doar 3 din 10 orașe au astfel de centre. Iar în zonele rurale situația este dezastruoasă: 93% dintre comune nu au niciun centru de zi.”, a declarat Gabriela Firea.

Cod galben de ploi și furtuni pentru estul țării și litoral