Anumite antibiotice se pot elibera din farmacii, fără rețetă

Antibioticele se pot elibera doar pentru tratamentul de 3 zile

Antibiotice
Antibiotice sursa foto pixabay

Antibioticele se vor putea cumpăra din farmacie, fără rețetă, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății. Farmaciile pot elibera acum antibiotice fără rețetă, însă doar pentru tratamentul de 3 zile. Acest lucru după ce Ministerul Sănătății a publicat un ordin care modifică modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele, potrivit stiripesurse.ro.

Pacienții trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere că nu au ridicat din altă farmacie o cantitate mai mare decât cea recomandată.

Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct la farmacie, în doză de urgență, se numără Amoxicilina, Ampicilina, Doxicilina si Oxicilina. Prescripția medicală va fi valabilă doar până la ultima zi a tratamentului indicat. Ea va putea fi eliberată fracționat numai în cadrul aceleiași farmacii, care trebuie să raporteze zilnic acest tip de operațiuni. Farmaciștii vor trebui să se asigure că respectă noile prevederi și să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente. Ei trebuie să raporteze zilnic aceste informații, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat în acest sens de Serviciul de Telecomunicații Speciale(STS). De asemenea, farmaciile vor avea 60 de zile la dispoziție pentru a-și adapta sistemele informatice la noile cerințe. Polițist din Mehedinți, reținut pentru tăiere și valorificare ilegală de arbori, instigare la fals și acces ilegal la aplicația SUMAL