Renii își modifică culoarea ochilor iarna, pentru a găsi hrană noaptea

Această specie sunt singurele animale ai căror ochi își schimbă culoarea în funcție de anotimp, de la portocaliu-auriu vara la o nuanță albastră în lunile de iarnă

Reni
Reni sursa foto pixabay

Renii își schimbă culoarea ochilor iarna în albastru, din portocaliu-auriu vara. Culoarea albastră acționează ca un fel de ochelari de vedere pe timp de noapte, pentru a-i ajuta să găsească hrană iarna. Aceste animale au o formă specială de vedere pe timp de noapte, prezentă iarna, pe care o folosesc pentru a se hrăni, au concluzionat oamenii de știință, potrivit digi24.ro.

Cercetătorii au spus că acest lucru ridică întrebări suplimentare, deoarece razele UV ale soarelui care se reflectă în zăpadă au ca rezultat că animalele primesc de două ori mai multă lumină UV din cauza vederii lor avansate. 

Potrivit studiului, deși schimbarea culorii îi poate ajuta să vadă mai bine în toiul iernii, când zăpada este abundentă, ea le permite și ochilor să transmită lumina ultravioletă. Cercetătorii au spus că acest lucru ridică întrebări suplimentare, deoarece razele UV ale soarelui care se reflectă în zăpadă au ca rezultat că animalele primesc de două ori mai multă lumină UV din cauza vederii lor avansate. Studiul a fost condus de profesorul Nathaniel Dominy, antropolog la Dartmouth College din SUA, și dr. Catherine Hobaiter și profesorul Julie Harris de la Școala de Psihologie și Neuroștiință a Universității St Andrews. 

„Pentru ochii noștri, la fel ca pentru majoritatea mamiferelor, lichenul palid în zăpada albă este incredibil de greu de observat. Dar pentru ochii renilor, speciile cu care trebuie să se hrănească ar ieși în evidență ca pete întunecate în peisajul înzăpezit mult mai reflectorizant”, a spus Hobaiter.

Renii se hrănesc cu o anumită specie de lichen numită Cladonia rangiferina, denumită popular „mușchi de ren”. Specia de lichen, vitală pentru supraviețuirea renului, nu este mușchi. Lichenul crește în paturi asemănătoare bureților la latitudinile nordice. Hobaiter a spus că s-a sugerat anterior că vederea nocturnă a renului poate fi o adaptare la hrană pentru lichen, dar testele anterioare nu au găsit dovezi substanțiale.

Ea a spus că există peste 13.000 de specii de licheni în întreaga lume și, până în prezent, nimeni nu a testat speciile cu care se hrănesc renii.

 „Unul dintre lucrurile uimitoare despre Scoția este că avem una dintre cele mai bogate diversitate de licheni din lume – Highlands găzduiesc peste 1.500 de specii diferite, iar Cairngorms găzduiește o turmă locală de reni, reintrodusă în Scoția după ce au fost vânați până la dispariție.

Deci, Scoția este locul perfect pentru a încerca și, în sfârșit, rezolva misterul”, crede cercetătoarea. „Dacă pot vedea lichenii de la distanță, asta le oferă un mare avantaj, permițându-le să conserve calorii prețioase într-un moment în care mâncarea este rară”, a completat antropologul. Patru persoane suspectate de trafic de persoane, arestate preventiv