Oamenii de ştiinţă avertizează: Poluarea cu CO2 va atinge un nivel nou record în 2023

Emisiile globale ar fi trebuit să scadă cu aproximativ 5% în acest an, a declarat Glen Peters, director de cercetare la institutul de cercetare climatică CICERO din Norvegia.

poluare
poluare. Sursa foto: pixabay.com

Emisiile globale de dioxid de carbon, cauzate în principal de arderea combustibililor fosili şi aflate la originea încălzirii globale, vor creşte cu aproximativ 1%, urmând să atingă un nou record în 2023, au comunicat oameni de ştiinţă într-un studiu preliminar, potrivit digi24.ro.

Pentru ca omenirea să îşi atingă obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu aproape jumătate în acest deceniu şi să limiteze astfel efectele dezastruoase asupra climei, emisiile globale ar fi trebuit să scadă cu aproximativ 5% în acest an, a declarat Glen Peters, director de cercetare la institutul de cercetare climatică CICERO din Norvegia.

Cifrele preliminare, arată cât de dificil va fi să fie reduse emisiile suficient de rapid pentru a îndeplini cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris, care vizează limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. O încălzire peste acest prag riscă să declanşeze puncte de basculare periculoase în sistemul climatic, avertizează oamenii de ştiinţă.

„În fiecare an, emisiile continuă să crească, ceea ce îngreunează şi mai mult realizarea unor traiectorii în conformitate cu obiectivul Acordului de la Paris”, subliniază Peters.

Datele complete ale studiului vor fi publicate în luna decembrie, atunci când liderii mondiali se vor reuni în Emiratele Arabe Unite pentru Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP28). Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a declarat că, pentru prima dată, cererea globală de petrol, gaze şi cărbune va atinge un nivel maxim în acest deceniu, datorită creşterii „spectaculoase” a tehnologiilor energetice mai puţin poluante şi a maşinilor electrice. „Ceea ce mă îngrijorează este faptul că facem jumătate din muncă, dezvoltând energii curate, şi nu facem cealaltă jumătate, renunţând la combustibili fosili”, a explicat cercetătorul. Scăderea natalităţii, pericol naţional în Grecia