Zeci de kilograme de seminţe de mac retrase înainte de a fi vândute

Potrivit DSVSA Buzău, s-au semnalat depăşiri ale limitelor privind alcaloizii de opiu

Maci
Maci sursa foto pixabay

O cantitate de 65 de kilograme de seminţe de mac a fost retrasă din depozite, înainte de a ajunge pe piaţă, după ce, în urma unor analize de laborator, au fost constatate depăşiri ale limitelor admise privind alcaloizii din opiu, potrivit g4media.ro.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a trimis pentru analize în cadrul Laboratorului naţional de referinţă 8 probe prelevate din seminţe de cânepă şi mac, pentru a verifica dacă sunt contaminate cu THC şi alcaloizi de opiu.

În urma rezultatelor, una dintre probele prelevate din seminţele de mac şi supuse analizelor a înregistrat depăşiri ale concentraţiei de alcaloizi de opiu. „Una dintre cele 8 probe expediate în prima etapă a controalelor a avut depăşiri de limite la alcaloizi de opiu, pentru că vorbim de seminţe de mac. S-au iniţiat procedurile legale în vigoare, respectiv au fost retrase produsele care erau comercializate către alte unităţi de depozitare, vorbim de o unitate de depozitare din judeţul Buzău care achiziţionase acest produs, seminţe de mac dintr-o altă unitate de depozitare de pe teritoriul României şi, la rândul ei, distribuind acest produs, un lot de 65 kg, către alte două unităţi, una de pe raza judeţului Buzău şi una de pe raza judeţului Vrancea”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, seminţele de mac din acel lot nu au fost comercializate în magazine.

„După ce am primit rezultatele la probele recoltate, s-a iniţiat procedura de retragere, fiind retrasă întreaga cantitate de 65 kg de seminţe de mac. Limita admisă ar fi fost depăşită de peste 10 ori. Din ce cunosc, operatorul ar fi anunţat că întreaga cantitate ar urma să fie distrusă. A fost iniţiată alerta de retragere. Nu a ajuns în piaţă produsul, nu a ajuns să fie comercilizat. Vom derula aceste controale până la sfârşitul lunii, vor fi verificate toate aceste tipuri de unităţi de depozitare şi comercializare”, a subliniat reprezentantul DSVSA.

În cursul ultimelor zile, inspectorii DSVSA au mai recoltat încă patru probe pe care le-au trimis pentru analize în cadrul Laboratorului naţional de referinţă.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în funcţie de specificul unităţii controlate şi de produsele disponibile la data controlului, inspectorii adună probe din seminţe de cânepă, seminţe de mac, produse derivate din acestea sau care le conţin, în vederea determinărilor de laborator de contaminanţi, cum sunt Tetrahidrocanabinol (THC), o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta canabis, şi alcaloizii de opiu. Dacă există suspiciunea că anumite produse alimentare, cum ar fi: ciocolată, biscuiţi, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar conţine substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanţe psihotrope sau stupefiante, contrar legislaţiei în vigoare, se vor preleva probe din aceste produse. Minor din Brașov, arestat preventiv pentru comiterea unui viol