Muntii Bucegi
Muntii Bucegi sursa foto Wikipedia

Cel mai mare risc de avalanşă din ţară este la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Bucegi, de gradul trei din cinci, potrivit informaţiilor trimise luni de meteorologi, potrivit stiripesurse.ro.

Salvamontiștii din Prahova avertizează asupra unui risc crescut de avalanșe în zonele înalte ale munților, după ninsorile abundente din ultimele zile.

La altitudini de peste 1.800 de metri, s-a depus un strat nou de zăpadă între 15 și 20 de centimetri, foarte instabil. Situația este și mai periculoasă pe văi și în zonele adăpostite, unde zăpada s-a acumulat până la 50-60 de centimetri. Zăpada proaspătă și ușoară stă peste un strat subțire de 5-10 centimetri de zăpadă mai veche, care la rândul său acoperă un strat întărit.

Problema majoră este că între aceste straturi nu există aderență, ceea ce crește riscul de avalanșe. În prezent, riscul de avalanșă este de gradul 3 (însemnat), dar având în vedere că se așteaptă noi ninsori, Salvamont Prahova estimează că acesta va crește la gradul 4 (mare) în masivele Bucegi, Baiului și Ciucaș.

La peste 1.800 m, zăpada nou-căzută, de 15-20 cm, este de tip pulver, uşoară, fără consistenţă şi puţin stabilă, pe văi şi în zonele adăpostite fiind însă depozite mai însemnate, de 50-60 cm.

„Stratul de pulver este depus peste stratul uşor de 5-10 cm existent înaintea ninsorilor, sub care se află zăpada veche şi deja întărită, la care nu prezintă aderenţă. În apropierea crestelor sunt formate unele plăci de vânt, fragile şi cu rezistenţă scăzută. În continuare, metamorfoza zăpezii va fi încetinită de temperaturile extrem de scăzute care se vor înregistra, astfel încât aceasta îşi va păstra structura.

Stratul de pulver va mai creşte, astfel încât, chiar şi la supraîncărcări slabe, se poate fisura şi disloca, alunecând peste stratul întărit din interior şi ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni medii, izolat mari – riscul va fi însemnat (3)”, explică meteorologii sibieni în Buletinul nivometeorologic. În celelalte masive din ţară, riscul de avalanşă este mai mic de gradul 2 şi 1.