Angajații Dacia ies joi în stradă

Sindicaliștii cer modificarea legislaţiei muncii

 Angajații Dacia vor protesta joi în stradă față de faptul că Executivul nu și-a respectat promisiunile privind modificarea legislaţiei muncii, care să permită încheierea de contracte colective de muncă la nivel sectorial și național. 

Peste 5.000 de sindicaliști sunt așteptați la mitingul ce va avea loc în intervalul orar 13.00 şi 14.00,  în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni

Potrivit Blocului Naţional Sindical ( BNS), principala nemulțumire a celor peste 5.000 de angajați este că în ciuda tuturor promisiunilor lor, guvernanții nu au luat nicio măsură pentru a le proteja locurile de muncă. Sindicaliștii mai solicită plafonarea facturilor la utilități. Potrivit BNS, România este singura țară membră a Uniunii Europene care nu are un contract la nivel național.

 „Protestăm pentru că guvernanții nu au luat nicio măsură pentru a proteja și susține locurile de muncă. Protestul nostru este legat și de faptul că dorim plafonarea facturilor la utilități.

În ceea ce privește legislația muncii, avem multe propuneri de modificări. Însă cererea principală aici este aceea de a putea face contracte colective de muncă la nivel sectorial și național. Din păcate, România este singura țară membră a Uniunii Europene care nu are un contract la nivel național. Printr-un asemenea contract colectiv, s-ar stabili niște drepturi minimale ce ar fi garantate, precum plata orelor suplimentare sau numărul minim de 21 de zile de concediu anual, așa cum era până în 2011. Sunt companii în România ce nu respectă aceste drepturi. Contractul colectiv de muncă la nivel național ar acoperi toate ramurile”, a declarat Viorel Ungureanu, liderul Sindicatului Automobile Dacia.

Sindicaliștii  sunt nemulțumiți și de lipsa măsurilor de plafonare a facturilor la energie. ”De asemenea, membri BNS sunt nemulţumiţi şi de lipsa măsurilor de plafonare a facturilor la energie”, au mai transmis sindicaliştii.

A apărut primul test de sarcină pe bază de salivă