Rafila aruncă vina pe Ministerul Sănătății

Invitat ieri în platourile de la Antena 3, medicul și candidatul PSD la parlamentare, Alexandru Rafila a sugerat că vina producerii incendiului de la Spitalul de Urgență de la Piatra Neamț ar aparține autorităților, mai de cu seamă Ministerului Sănătății, cel condus de liberalul Nelu Tătaru. În opinia lui Rafila, medicii sunt supuși, în această perioadă, unui mari presiuni, prin documentele elaborate de Ministerul Sănătății. În scopul susținerii acuzelor, Rafila menționează că Institutul „Matei Balș” se confruntă cu o problemă similară.

Alexandru Rafila: „Noi, la Institutul ‘Matei Balș’, am înregistrat această problemă”

„Există în ultima perioadă o presiune foarte mare, inclusiv prin documente oficiale care au fost elaborate de Ministerul Sănătății sau de alte structuri, în sensul primirii tuturor pacienților, indiferent de capacitatea spitalului, pentru că există o astfel de adresă.

Noi, la Institutul ‘Matei Balș’, am înregistrat această problemă. De exemplu, noaptea vin 40-50 de persoane care trebuie consultate, trebuie internate, unitatea de primiri urgențe este plină și lucrul acesta nu se poate întâmpla din punct de vedere fizic și, pe de altă parte, există și această solicitare a Ministerului Sănătății încât capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă să fie crescută.

Eu nu spun că nu sunt cereri justificate chestiunile acestea, pentru că sunt justificate de evoluția acestei pandemii în România și oamenii efectiv nu au acces la servicii de sănătate, dar asta este jumătate din soluție sau jumătate din problemă, pentru că cealaltă jumătate trebuie să fie reprezentată de participarea structurilor din teritoriu ale Ministerului Sănătății – pe mine mă interesează mai puțin controalele la care fac referire astăzi autoritățile.

Inspecția sanitară de stat nu trebuie să taie amenzi și să constate nereguli, ei trebuie să facă consiliere, pentru că sunt experți, înțeleg, și să poată să sfătuiască spitalele cum să facă să crească capacitatea de spitalizare, cum să facă să asigure accesul la servicii de sănătate în condiții de siguranță”, a spus Alexandru Rafila.

Citește și: Profil de candidat – Alexandru Rafila, pentru Camera Deputaților, din partea PSD

#News