Examenul de Bacalaureat începe luni. Peste 134.000 de elevi sunt înscriși

Prima probă este examenul oral la limba şi literatura română

Elevi
Elevi sursa foto pixabay

Peste 134.000 de absolvenți de liceu, dintre care 119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare, sunt candidați la probele de evaluare a competențelor din cadrul sesiunii de vară a examenului de Bacalaureat 2024, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației (ME).Prima probă este cea orală la limba română, luni, 17 iunie, potrivit sursazilei.ro.

Absolvenții de liceu sunt evaluați la limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi la competențele digitale de către doi profesori examinatori

Unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ, potrivit Ministerului Educației (ME). Pentru probele de competențe de comunicare / lingvistice și digitale nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins. Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene, conform comunicatului Ministerului Educației (ME).

„În aceeași manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen”, potrivit ME.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate. Probele scrise din sesiunea iunie – iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română).

Proba obligatorie a profilului este programată marți, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării.

Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie. Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi.

Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie, conform aceleiași surse. Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise, mai transmite Ministerul Educației.

Săptămâna de lucru de 6 zile introdusă în Grecia