Corali
Corali

Recifele de corali din întreaga lume trec printr-un fenomen de albire în masă din cauza crizei climatice care provoacă o căldură record în oceane, au anunțat două organisme științifice care studiază oceanele. Unii experți au avertizat că aceasta ar putea deveni cea mai gravă perioadă de albire din istoria înregistrărilor, potrivit digi24.ro.

Mai mult de 54% din zonele recifelor de corali din întreaga lume au albit în ultimul an.

Acest lucru a afectat minim 53 de țări și teritorii, inclusiv mari porțiuni din Oceanele Atlantic, Pacific și Indian, se arată într-o declarație comună a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) și a Inițiativei Internaționale pentru Recifurile de Corali (ICRI).„Este probabil ca acest eveniment să depășească în curând maximul anterior de 56,1%”, a declarat Derek Manzello, coordonatorul programului de supraveghere a recifurilor de corali din cadrul NOAA.

„Procentul de zone de recif care se confruntă cu stres termic până la albire a crescut cu aproximativ 1% pe săptămână”.

Atunci când coralii sunt expuși la stresul provocat de valurile de căldură marină, aceștia elimină algele care trăiesc în țesuturile lor, care le asigură atât culoarea, cât și cea mai mare parte a energiei. Dacă temperaturile oceanelor nu revin la normal, albirea poate duce la moartea în masă a coralilor, amenințând cu dispariția speciile și lanțurile trofice care se bazează pe ei. Este cel de-al patrulea eveniment global de albire și al doilea în ultimul deceniu. Evenimentele anterioare au avut loc în 1998, 2010 și între 2014-2017. În ultimul an a fost confirmată o albire în masă în regiuni precum Florida și în zona extinsă a Caraibelor, Mexic, Brazilia, Australia, Pacificul de Sud, Marea Roșie, Golful Persic, Indonezia și Oceanul Indian, inclusiv coasta de est a Africii și Insulele Seychelles.

Încep slujbele numite Denii din postul Sfintelor Paști