serban nicolae
sursă foto: romaniacurata.ro

Declarația lui Șerban Nicolae vine să pună paie pe foc în contextul în care parlamentarii anunțaseră că s-ar putea să propună niște schimbări în ceea ce privește decretul președintelui Iohannis. Ceea ce a subliniat Șerban Nicolae în mesajul său este că Parlamentul nu ar trebui să vină cu îmbunătățiri, ci doar să aprobe sau să nu aprobe, după caz, ceea ce președintele Klaus Iohannis a decretat.

Din punctul meu de vedere, treaba asta este posibil să aibă două tăișuri, întrucât loc de îmbunătățiri poate fi mereu. O sugestie în plus nu strică absolut niciodată. Firește, doar dacă aceasta vine sub forma unei sugestii și nu a unei impuneri.

”PUNCT DE VEDERE

Președintele României instituie starea de urgență și cere Parlamentului încuviințarea măsurii. De aceea, decretul Președintelui nu trebuie să conțină decât:
1. Instituirea stării de urgență
2. Durata stării de urgență
3. Întinderea teritorială a stării de urgență
4. Măsurile de urgență prin stabilirea – autorităților competente, tipurile de acte, limitele măsurilor.
Nimic altceva! Un asemenea decret nu poate fi modificat sau completat de Parlament, ci doar aprobat sau respins în cadrul procedurii de încuviințare a măsurii.

Decretul 195/2020 conține:
– restrângeri ale drepturilor și libertăților fundamentale, încălcând dispozițiile art. 53 din Constituția României care statuează că aceste lucruri pot fi făcute doar prin lege, 
– derogări de la dispoziții conținute de legi și ordonanțe, ceea ce, de asemenea, nu se poate face decât prin acte normative cu putere de lege.
Decretul prezidențial NU ESTE LEGE și nu are putere de lege!

Pe durata stării de urgență, Parlamentul nu poate fi dizolvat ori suspendat și nu îi pot fi preluate atribuțiile, total sau parțial, de către o altă autoritate.
Toate restrângerile de drepturi, derogările de la lege și celelalte măsuri de urgență necesare prevenirii și combaterii efectelor COVID-19 trebuie stabilite prin ordonanță de urgență a Guvernului, cu respectarea limitelor stabilite prin decretul prin care s-a instituit starea de urgență!”, scrie Șerban Nicolae pe contul său de Facebook.

Citește și: Tăriceanu face harcea-parcea decretul lui Iohannis

#News