Drog rar din Africa, consumat de o șoferiță din Alba

Ea a fost depistată de polițiști ca având în organism drogul numit „khat”

Droguri
Droguri sursa foto pixabay

O tânără aflată la volan din România a fost depistată de polițiști ca având în organism drogul „khat”, ce provine din Africa. Analiza probelor biologice a arătat că tânăra avea prezentă în organism, adică în sânge și în urină, substanța Cathinonă, potrivit ziare.com.

Șoferița conducea un autoturism în noaptea de 26 ianuarie, ea fiind oprită în orașul Teiuș, din Alba, pentru un control de rutină. Aceasta a fost testată cu aparatul drug test, rezultând semnalări pozitive la consumul T2A, MET, T3ABZP și T3B AMP.

A fost condusă la Spitalul de Urgență din Alba Iulia, unde i-au fost recoltate probe biologice din sânge și urină. Polițiștii au întocmit dosar penal, iar tânăra a fost trimisă în judecată. Pentru fapta sa, riscă pedeapsa cu închisoare între 1 și 5 ani. Cel mai probabil, va fi condamnată la închisoare cu suspendare.

Potrivit Agenției Naționale Antidrog, cathinona este o substanță activă care se regăsește în drogul khat, sau derivate din acesta, fiind un drog relativ nou pe piața din Europa

El a fost adus din Africa, ajungând în România în 2015, când procurorii DIICOT au interceptat mai multe colete în care se afla drogul. Drogul are o eficacitate de scurtă durată, frunzele fiind în general mestecate sau infuzate. Vândut sub formă de „păpușă”, khat-ul este deseori consumat în colectivitate de așa-numiții „mâncători de salată”. În Africa de Est si Peninsula Arabiei, consumul de khat surclasează consumul de cafea. Efectul, în prima fază, este euforia, o stare de excitație, stimulare și de mare locvacitate, dupa care apare starea de iluzii și depresia, toropeala, insomnia, lipsa poftei de mâncare. O tânără din Suceava a suferit un infarct la vârsta de doar 22 de ani