Fumatul în mașină, interzis în trei țări din Uniunea Europeană

Acestea sunt Italia, Letonia și Lituania.

Fumat
Fumat sursa foto Pixabay

Fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din Uniunea Europeană, în timp ce în 13 țări nu există nicio interdictie. „Fumatul pasiv este periculos, în special pentru copii”, avertizează Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, care sugerează: „Cel puțin, asigurați-vă că aveți o casă și o mașină fără fum”, potrivit g4media.ro.

Fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE începând cu 2022, potrivit Smoke Free Partnership. Acestea sunt Italia, Letonia și Lituania.

Este complet interzis și în Turcia, țară candidată. Aceasta înseamnă că interzicerea totală a fumatului în mașini este în vigoare doar în patru din cele 39 de țări europene.Smoke Free Partnership (SFP) este o mare coaliție europeană de ONG-uri care lucrează la analiza politicilor UE și la advocacy pentru a mobiliza factorii de decizie pentru a face din controlul tutunului o prioritate politică, oferă o hartă cuprinzătoare a reglementărilor privind fumatul în Europa.

Unsprezece țări UE au impus interdicții parțiale, care se referă în mare parte la fumatul în mașinile cu copii sub 18 ani. Aceste țări sunt următoarele: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia.

Fumatul în mașini este, de asemenea, parțial interzis în Marea Britanie, pentru un total de 12 din 39 de țări. Germania intenționează să interzică fumatul în mașinile cu copii și femei însărcinate. Ministrul Sănătății al țării, Karl Lauterbach, care a făcut presiuni pentru interdicție, a declarat că ar fi trebuit introdusă mai devreme. Interdicțiile parțiale sunt în mare parte interdicții care interzic în mod specific fumatul în mașini atunci când sunt prezenți copii sub 18 ani. Această limită de vârstă este de 12 ani în Luxemburg, 15 ani în Finlanda și 16 ani în Cipru. Doar în Irlanda o interdicție parțială ia în considerare și prezența femeilor însărcinate, conform SFP. Fumatul în mașini este interzis în Irlanda dacă este prezentă o femeie însărcinată. Explozie în Marea Neagră, în fața unui hotel din Costinești