Monument istoric descoperit pe insula Creta

Structura este veche de 4.000 de ani

Creta
Creta sursa pixabay

Arheologii de pe insula grecească Creta au descoperit o structură antică monumentală, veche de aproximativ două milenii, care amenință să oprească progresul construcției unui nou aeroport pe insulă, potrivit g4media.ro.

Structura a aparținut civilizației minoice și a fost folosită în principal între anii 2000 și 1700 î.Hr., cam în aceeași perioadă în care au fost construite palatele monumentale din Creta de la Knossos și Phaistos.

Spre deosebire de aceste palate și de alte realizări ale arhitecturii minoice, scopul clădirii rămâne necunoscut, acum fiind subiectul unei mari atenții arheologice și al multor speculații.Structura seamănă cu „o imensă roată de mașină văzută de sus”, cu o suprafață totală de peste 1.700 de metri pătrați. Potrivit unei declarații a Ministerului grec al Culturii, unele dintre caracteristicile structurii cu diametrul de 157 de picioare sunt comparabile cu mormintele minoice, inclusiv aranjamentul circular al inelelor de piatră și dispunerea sa complexă. Însă o cantitate mare de oase de animale antice găsite în apropiere complică înțelegerea cercetătorilor asupra sitului. „Este posibil ca acesta să fi fost folosit periodic pentru ceremonii ritualice care implicau consumul de alimente, vin și poate ofrande”, se arată în declarație.

În timp ce arheologii continuă să excaveze și să studieze clădirea, care se află în vârful dealului Papoura, în apropiere de orașul Kastelli, ei trebuie să se confrunte cu viitoarea funcție a vârfului dealului: o stație radar planificată pentru noul aeroport internațional din Creta.

Începând din 2027, aeroportul va deservi celor care vor să viziteze Heraklion, capitala și cel mai mare oraș din Creta, precum și o mulțime de situri culturale și arheologice de pe întreaga insulă. Se preconizează că 18 milioane de pasageri vor folosi aeroportul anual, odată ce construcția va fi finalizata. Turiștii doresc să viziteze siturile istorice bine conservate din Creta, dar au nevoie de o infrastructură convenabilă și modernă pentru a-i duce acolo.

Conform declarației, săpăturile din zonă au scos la iveală cel puțin alte 35 de situri arheologice.

Pe măsură ce autoritățile grecești construiesc noul aeroport din Creta și rețeaua de drumuri necesare pentru a-l conecta cu restul insulei, acestea trebuie să găsească în permanență un echilibru între inovație și menținerea patrimoniului cultural. În declarație, ministrul Culturii, Lina Mendoni, descrie structura ca fiind o descoperire unică și de mare interes. Ea spune că guvernul elen și oficialii aeroportului vor explora locații alternative pentru stația radar pentru a asigura conservarea acestui sit arheologic de importanță istorică.

Intervenție Salvamont pentru recuperarea a doi turiști