Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă utilizarea îndulcitorilor fără zahăr ca metodă de slăbit

Îndulcitorii pot provoca afecțiuni precum diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr (NSS) ca metodă de slăbit, arătând că datele adunate până în prezent arată că aceștia nu sunt eficienți. Ba mai mult, îndulcitorii pot provoca afecțiuni precum diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare, potrivit digi24.ro.

Directorul OMS pentru nutriţie şi siguranţă alimentară, Francesco Branca, a precizat că au fost revizuite sistematic datele adunate despre consumul îndulcitorilor fără zahăr.

  Pe termen lung, folosirea lor nu duce la reducerea grăsimii nici la adulți, nici la copii, arată studiile. Ca în cazul zahărului, folosirea acestor tipuri de îndulcitori pe termen lung poate duce la un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare dar și la o rată mai mare a mortalității la adulţi. „Oamenii trebuie să ia în considerare modalităţi de a reduce consumul de îndulcitori fără zahăr, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, fructele sau alimentele şi băuturile neîndulcite”, a spus Francesco Branca.

„NSS nu sunt factori dietetici esenţiali şi nu au valoare nutriţională. Oamenii ar trebui să reducă cu totul dulceaţa dietei, cât mai devreme în viaţă, pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea”, a precizat el.

 Recomandarea se aplică tuturor persoanelor, cu excepţia celor cu diabet preexistent. Ea include toţi îndulcitorii nenutritivi sintetici şi naturali sau modificaţi care nu sunt clasificaţi ca zaharuri şi care se găsesc în alimente şi băuturi fabricate sau sunt vânduţi pentru a fi adăugaţi la alimente şi băuturi de către consumatori. NSS includ de obicei acesulfam de potasiu, aspartam, advantame, ciclamaţi, neotam, zaharina, sucraloza, stevia şi derivaţii de stevie. Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală şi de igienă care conţin NSS, cum ar fi pasta de dinţi, crema pentru piele şi medicamentele.

Amenzi majorate pentru proprietarii câinilor din rase considerate periculoase