Producerea unei furtuni solare devastatoare, semnalată cu 30 de minute înainte

Este vorba despre un sistem creat de NASA

O echipă de la NASA a aplicat modele de inteligență artificială asupra datelor privind furtunile solare pentru a dezvolta un sistem care ar putea avertiza planeta cu aproximativ 30 de minute înainte ca o furtună solară potențial devastatoare să lovească o anumită zonă. Furtunile solare pot întrerupe energia electrică timp de ore, potrivit digi24.ro.

Fenomene mai extreme, cum ar fi Superfurtuna solară, care a avut loc acum mai bine de 150 de ani și a fost cea mai puternică furtună solară din istoria observațiilor solare, pot provoca distrugeri masive ale infrastructurii electrice și de comunicații dacă s-ar întâmpla astăzi.

 Oamenii de știință sunt de mult timp conștienți de această problemă. În acest moment al explorării Sistemului Solar există o mulțime de sateliți care analizează Soarele și care pot fi folosiți pentru a identifica aceste explozii solare. Printre acești sateliți se numără ACE, Wind, IMP-8 și Geotail, care au furnizat date echipei NASA, dar, după cum poate spune orice cercetător în domeniul inteligenței artificiale: modelul trebuie să cunoască ce va prezice, înainte de a fi creat.

Astfel, cercetătorii au colectat date și de la stațiile de la suprafață, care au fost, de asemenea, afectate de unele furtuni, detectate de sateliți.

Oamenii de știință au început apoi să folosească un model bazat pe inteligența artificială, numit DAGGER, care are niște specificații destul de impresionante, în comparație cu algoritmii predictivi existenți, care au încercat să facă același lucru. Cea mai notabilă este creșterea vitezei. Cercetătorii, conduși de Vishal Upendran, de la Centrul Interuniversitar de Astronomie și Astrofizică din India, susțin că algoritmul poate prezice severitatea și direcția unei furtuni solare în mai puțin de o secundă și că este capabil să facă o predicție la fiecare minut. Predicțiile anterioare ale unor modele mai vechi ar fi durat mai mult, aproape până la lovirea Pământului de către o furtună solară, dar acest model reprezintă un pas înainte pentru omenire.

Avertizare de ploi abundente în șase județe