Primele autobuze fără șofer, introduse în circulație în Marea Britanie

Dacă vor intra în serviciul public în această vară, vor transporta până la 36 de pasageri fiecare sau mai mult de 10.000 pe săptămână, pe o rută de circa 22 de kilometri.

Primul serviciu cu un autobuz autonom de dimensiuni mari din Regatul Unit, care poate circula cu o viteză maximă de 50 de mile pe oră (80 km/oră), a fost deschis publicului larg luni. Cei implicaţi în proiect îl descriu drept o piatră de hotar pentru sectorul transporturilor, potrivit g4media.ro.

Serviciul AB1, aşa cum este cunoscut, circulă pe o rută de 14 mile (22,5 km) în Scoţia, între Ferrytoll Park and Ride in Fife şi Edinburgh Park Transport Interchange

 Serviciul de transport, care traversează faimosul pod Forth Road, poate transporta până la 10.000 de pasageri săptămânal, potrivit companiei de transport public Stagecoach .Un bilet standard pentru un adult are un preţ de 7,20 lire sterline. Într-un anunţ de la sfârşitul săptămânii trecute, Stagecoach a descris lansarea drept ”o piatră de hotar importantă pentru tehnologia autonomă”. Autobuzele, operate de Stagecoach, vor folosi aceleași trasee ca alte vehicule și ar putea transporta primii pasageri în această vară. Proba de două săptămâni va implica cinci autovehicule cu un singur etaj care vor călători între Ferrytoll Park and Ride din Fife și Edinburgh Park.

Compania a adăugat că AB1 ”este considerat că este primul serviciu de autobuz înregistrat din lume care foloseşte autobuze autonome de dimensiuni normale”.

 Serviciul de probă, care face parte din proiectul CAVForth, se va desfăşura până în anul 2025, fiind implicată o flotă de cinci autobuze, care circulă în trafic mixt, cu viteze de până la 50 de mile pe oră. Vehiculele autonome funcţionează folosind o gamă largă de senzori şi inteligenţă artificială, deşi este necesar un şofer pentru siguranţa umană, în orice moment. Trei case din Italia, cumpărate cu trei dolari de o femeie