Facturile uriașe la energie electrică afectează activitatea firmelor din România! Angajații, în pericol să piardă locurile de muncă

Jumătate dintre oamenii de afaceri au primit facturi la energie electrică mai mari cu aproape jumătate.

Facturile mari de energie electrică riscă să conducă la falimentarea unui număr important de firme din România. Unii oameni de afaceri susțin că ar putea fi nevoiți să dea afară o parte din salariați din cauza costurilor mari cu energia electrică.

Consiliul Național al IMM-urilor a comunicat că jumătate dintre oamenii de afaceri au primit facturi la energie electrică mai mari cu aproape jumătate. Potrivit organizației patronale, în cazul a unei treimi din firme, facturile la electricitate sunt duble. Problema este și mai gravă în cazul facturilor de gaze naturale.

Olimpia Doru este administratorul unei societăți care produce articole din fibră de sticlă. Firma are 50 de angajați. Facturile la energie electrică și gaze naturale au fost mai mari de câteva ori în ultimele luni.

„În mai plăteam pentru megawatt undeva la 118 lei, în mai 2021, și vine decembrie 2021 în care creșterea este de 500%, adică plătim pentru mW 718 lei. Am încercat să mărim prețurile, dar piața vine repede și spune nu am unde, și încerci să te repliezi, am încercat să înlocuim, să umblăm la eficiență, productivitate, să nu pierzi nici clienții. Anul acesta cred că vom fi nevoiți să facem restructurări de personal”, a comunicat managerul fabricii.

„Riscul major e de a închide activitatea societății”

Și administratorul unei firme care distribuie produse alimentare se confruntă cu dificultăți.

„Creșterea a fost, pot să spun, cam de 80 % și ea vine pe fondul altor creșteri din urmă a materiilor prime, ambalajelor, dar creșterea energiei duce direct la o creștere a prețului produsului la raft în final cu până la 30 la sută. Vă dați seama că aceste scumpiri care au venit toate peste noi ne fac să disponibilizăm oameni pentru moment. În final, riscul major e de a închide activitatea societății”, a declarat managerul firmei.

Peste 66% dintre firmele mici și mijlocii primeau facturi a căror valoare nu depășea lunar 2500 lei, înainte de liberalizarea pieței de energie. În prezent doar o treime dintre ele mai primesc facturi care nu depășesc această sumă.

Facturile la gaz au crescut și mai mult. Dacă în anul 2021 aproape 70 % dintre întreprinzători plăteau lunar mai puțin de 2500 lei, acum doar 39% mai plătesc această sumă. Numărul celor care plătesc lunar peste 30.000 lei lunar s-a dublat.

„După 2 ani de zile de decapitalizare, aceste scumpiri nu pot fi sustinute, nici de companiile solide din industrie, din zonele de producție, pentru că impactul este atât de mare, creșterea e de minim 100% , 200, 300, 400 ori mai mare, și ele efectiv nu fac față să mai rămână pe piață”, a declarat președintele Consiliului Național al IMM-urilor.

Potrivit sondajului realizat de Consiliul IMM-urilor, 80% dintre oamenii de afaceri spun că este necesară reglementarea pieţei pe tot lanţul energetic. Două treimi dintre întreprinzători ar dori ca statul să sprijine firmele să își producă singure energie și să o folosească pentru propriul consum.

Citește și: Ore fără energie electrică în mai multe zone din București, Ilfov și Giurgiu