Orban vrea din nou la Palat

Se prefigurează „Guvernul Orban 3”

Negocierile politice dintre PNL, USR PLUS și UDMR pentru formarea viitorului Guvern s-au blocat în weekend, iar după consultările de la Palatul Cotroceni, Iohannis a precizat că va fi nevoie de o nouă rundă de consultări.

Astfel, potrivit Digi 24, după întâlnirea între patru ochi Orban-Iohannis și oferta făcută de Dan Barna celor de la PNL pentru deblocarea discuțiilor, președintele liberalilor ar fi pus pe masa viitorilor parteneri,  o variantă inedită, în contextul în care acesta și-a dat demisia chiar după alegerile parlamentare.

În urma acestui anunț, USR PLUS ar avea dreptul să primească funcția de președinte al Camerei Deputaților, pentru Dan Barna, și discuțiile s-ar debloca, pentru că Orban, care țintea până acum această funcție, ar urma să o primească pe cea de prim-ministru.

Citește și: Barna cedează șefia Camerei Deputaților. Următorul pe listă, Drulă

În cazul în care, această propunere nu va fi acceptată de către șeful statului, liberalii iau în calcul inclusiv varianta unui premier tehnocrat. Printre numele vehiculate pentru această variantă se află cea a lui Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene și cel al ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

În acest fel, Ludovic Orban ar primi funcția de președinte al Camerei Deputaților, pentru că cea de prim-ministru nu ar mai aparține unui partid politic.

La consultările de la Palatul Cotroceni, au fost mai multe propuneri de premieri: Alexandru Rafila (PSD), Florin Cîțu (PNL), Dacian Cioloș (USR PLUS) și Călin Georgescu (PAUR). UDMR are 2-3 nume, dar le va păstra pentru runda următoare de consultări.

Citește și: Iohannis: „Convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie”

#News