Prima rezervaţie de caşaloţi din lume, înființată în Insula Dominica din Marea Caraibilor 

Zona protejată va cuprinde aproape 800 de kilometri pătraţi, în largul coastei vestice a insulei, suprafaţă echivalentă cu aproape întreaga insulă.

Casaloti
Casaloti sursa foto wikipedia

Dominica, un mic stat insular din Marea Caraibilor, a anunţat crearea primei rezervaţii de caşaloţi din lume. Statul a interzis pescuitul comercial şi circulaţia navelor de mari dimensiuni, potrivit g4media.ro.

Zona protejată va cuprinde aproape 800 de kilometri pătraţi, în largul coastei vestice a insulei, suprafaţă echivalentă cu aproape întreaga insulă.

Statul speră astfel să-şi sporească veniturile din turism, dar şi să capteze o cantitate mai mare de dioxid de carbon pe fundul oceanului graţie proprietăţilor biologice ale acestor cetacee. ”Cei aproximativ 200 de caşaloţi care trăiesc în apele noastre sunt cetăţeni preţioşi ai Dominica”, a spus premierul Roosevelt Skerrit.

Caşaloţii sunt cei mai mari prădători cu dinţi de pe planetă. Exemplarele din această specie pot ajunge la o lungime de 16 metri

. Prezenţi peste tot în lume, de la Noua Zeelanda la Islanda, caşaloţii apreciază în special apele translucide din vecinătatea insulei Dominica, ideale pentru procurarea hranei şi pentru creşterea puilor. Biologul Shane Gero, care studiază caşaloţii din Dominica începând cu anul 2005, a demonstrat prin cercetările sale că populaţia speciei e în declin din cauza coliziunilor cu ambarcaţiuni, a pescuitului accidental şi a poluării cu plastic. ”Pierdem animale şi familii pe care cercetătorii şi operatorii care monitorizează caşaloţii aici le cunosc foarte bine”, a declarat acesta.

Va fi stabilit un coridor care să permită navelor să acosteze la Roseau, capitala şi cel mai mare oraş din insulă, a declarat Francine Baron, şefa unei agenţii pentru rezilienţă climatică din Dominica. Navele cu o lungime de peste 18 metri vor fi probabil interzise, pescuitul artizanal la scară mică fiind în continuare autorizat. Caşaloţii prezintă, în plus, avantaje climatice. Excrementele lor sunt bogate în nutrienţi şi favorizează proliferarea planctonului care captează dioxidul de carbon din apa de mare. Regele Charles lansează cu ocazia zilei de naștere un nou proiect alimentar