Sistemul informatic al CNAS nu funcționează de aproximativ o săptămână

Din 8 noiembrie, serviciile medicale se acordă offline

Medic
Medic sursa foto pixabay

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat noi „fluctuaţii” şi „disponibilitatea intermitentă a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS)”, potrivit digi24.ro.

Din 8 noiembrie, serviciile – medicamente și dispozitive medicale – se acordă offline. Medicii au reclamat de zile întregi disfuncţionalităţi.

Ei se temeau că munca prestată nu va fi plătită în lipsa acestui anunţ oficial al CNAS. „Transmiterea în PIAS de către furnizorii de servicii medicale şi de dispozitive medicale a serviciilor acordate în regim offline pe perioada întreruperii PIAS şi a serviciilor acordate offline anterior producerii întreruperii care aveau termen de transmitere pe perioada întreruperii, conform prevederilor contractuale, se face până la sfârşitul lunii în curs sau cel târziu până la termenul de raportare a activităţii lunii anterioare prevăzut în contract”, a transmis CNAS. Aceleaşi dispoziţii se aplică şi în cazul programelor naţionale de sănătate. 

Situaţia producerii unor întreruperi în funcţionarea Platformei informatice din asigurările de sănătate trebuie să fie constatate şi comunicate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin publicare pe site-ul propriu.

 Medicii au reclamat în ultimele zile disfuncţionalităţile în funcţionarea sistemului. Ei se temeau că serviciile nu vor fi plătite. „SIUI face figuri şi merge ca o râşniţă. Nu mai e un secret pentru nimeni. Dar, în contextul în care serviciile medicale nu ne mai sunt validate de mai mult de 3 zile lucrătoare, ele vor fi anulate. Acest lucru înseamnă muncă neplătită. Suntem într-un moment foarte dificil (…) Dar, o recunoaştere sinceră a faptului că nu sunt validate serviciile sub forma unui comunicat oficial de la CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ne dă o gură de aer să putem lucra liniştiţi în cabinete în sistem online. Şi e deja momentul să apară acest comunicat”, scria, pe Facebook, Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti şi Ilfov. Regele Charles lansează cu ocazia zilei de naștere un nou proiect alimentar