Un labirint de peșteri, descoperit în Munții Apuseni

Peșterile sunt amplasate între Arieșul Mic, Crișul Alb și Valea Sohodolului.

Pestera
Pestera sursa foto pixabay

Un labirint fascinant de peșteri în calcar cristalizat a fost descoperit recent în Munții Apuseni, amplasate între Arieșul Mic, Crișul Alb și Valea Sohodolului. Descoperirea a fost făcută ca urmare a unei tabere de speologie desfășurată în comuna Sohodol din județul Alba, între 18 și 27 august, a anunțat asociația Apuseni Spirit, la începutul lunii septembrie, potrivit g4media.ro.

În prim planul descoperirii s-a aflat un grup de cercetători ai Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, membri ai Institutului de Speologie „Emil Racoviță” Cluj.

„Inițiată de Asociația Apuseni Spirit, în cadrul proiectului de dezvoltare turistică, această aventură a adus la lumină un secret ascuns în Platoul Poieni – un labirint de peșteri în calcar cristalizat, numit cu mândrie «Ținutul Peșterilor în Marmură». Amplasate strategic între Ariesul Mic, Crișul Alb și Valea Sohodolului, peșterile au reprezentat întotdeauna o enigmă intrigantă. Echipa condusă de domnul Mirel Leahu a preluat provocarea de a dezvălui aceste comori subterane. Cu rezultate uluitoare, a fost descoperită o întreagă rețea de peșteri în marmură sau calcar cristalizat în inima Platoului Poieni”, a anunțat asociația. Printre aceste descoperiri excepționale, Avenul lui Gil a strălucit, cu o dezvoltare estimată de cel puțin 1 kilometru. Potrivit Federației Române de Speologie, numărul golurilor carstice cunoscute din România depășește 12.500 și se întind pe 5.500 kilometri pătrați, reprezentând 2,3% din teritoriul național. Peștera Vântului, cu 50 de kilometri de galerii, deține recordul de lungime. Șapte persoane arestate preventiv la Tulcea pentru că ar fi vândut canabis inclusiv minorilor