Fumatul zilnic ar putea micșora dimensiunea creierului

Persoanele care fumează au tendința de a avea creierul mai mic comparativ cu nefumătorii, din punct de vedere al volumului

Fumatul zilnic micșorează creierul, potrivit unui nou studiu, la care au participat peste 28.000 de persoane., potrivit digi24.ro.

Oamenii de știință au descoperit anterior că persoanele care fumează au tendința de a avea creierul mai mic comparativ cu nefumătorii, din punct de vedere al volumului, nefiind clar dacă fumatul determină micșorarea creierului.

 Cercetătorii susțin, într-un nou studiu, că au dovezi clare despre faptul că fumatul zilnic duce la reducerea dimensiunii creierului. „Acesta este un studiu foarte important. Lucrarea este realizată cu rigurozitate, iar rezultatul este important din perspectiva sănătății publice”, a explicat Dajiang Liu, cercetător la Penn State College of Medicine. Oamenii de știință au analizat datele de imagistică cerebrală din U.K. Biobank, un depozit masiv de date genetice și de sănătate de la participanții din Marea Britanie. În plus față de radiografii, echipa a analizat obiceiurile de fumat declarate de participanți, așa cum au fost colectate în sondaje. Participanții au efectuat aceste sondaje de două ori, o dată între 2006 și 2010 și din nou între 2012 și 2013. În cel de-al doilea interval, creierul participanților a fost, de asemenea, analizat cu ajutorul unui RMN.  

Oamenii de știință au descoperit că, în comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată zilnic, participanții care au fumat zilnic la un moment dat, înainte de a li se face radiografia, aveau volume cerebrale mai mici, în medie, cu 7,1 centimetri cubi.

 Această diferență de volum al creierului a inclus o scădere de 5,5 centimetri în materia cenușie, care conține corpurile voluminoase ale celulelor cerebrale, sau neuronii. Fumatul zilnic la un moment dat, în trecut, a fost, de asemenea, legat de o scădere de 1,6 centimetri în substanța albă a creierului, care include rețelele ce conectează neuronii între ei. Apoi, cercetătorii au descoperit că, în rândul persoanelor care fumează zilnic, participanții care fumau mai mult au prezentat diferențe și mai mari în ceea ce privește volumul materiei cenușii. Fiecare „pachet-an suplimentar” fumat – o măsură echivalentă cu fumatul unui pachet pe zi timp de un an – a fost legat de o scădere de aproximativ 0,15 centimetri, în medie, a volumului materiei cenușii. Această relație „doză-răspuns” susține ideea că fumatul reduce în mod cauzal volumul creierului. Noi obligații pentru șoferi, prevăzute de modificările Codului Rutier