Tomatele cultivate în localitatea buzoiană Glodeanu-Sărat sunt bune de mâncat, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea. Precizarea vine în contextul în care presa a relatat acum o săptămână despre o posibilă contaminare a roșiilor din zona Buzăului, anchetatorii descoperind fermieri care au cumpărat substanțe interzise pentru accelerarea creșterii legumelor, potrivit g4media.ro.

Cazul a ajuns și în vizorul Corpului de control al ministerului Agriculturii, iar rezultatele anchetei arată că legumicultorii buzoieni respectă normele legale privind cultivarea roșiilor, cazurile relatate în ultima perioadă cu privire la persoane care ar fi vândut şi folosit substanţe interzise pentru coacerea forţată a roşiilor fiind izolate

.„Este vorba despre o verificare tehnică, ce să asigure pe de o parte că produsele care vin pe piaţă sunt curate şi evident cei care încalcă normele tehnologice, folosind substanţe nepermise, sunt monitorizaţi şi luat măsuri ca să nu mai primească subvenţii. Din fericire, sunt cazuri sporadice, iar controlul ne arată că fermierii respectă tehnologiile şi că pot să beneficieze de drepturile care li se cuvin. Au fost cazuri izolate care nu reflectă activitatea din acest domeniu. Caz izolat şi rămân izolate şi le izolăm din toate punctele de vedere şi asigurăm consumatorii români că produsele sunt sănătoase”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Conducerea MADR atrage atenţia că verificările nu se vor opri doar la Buzău. Cât priveşte substanţele interzise care ar fi intrat în ţară, ministrul Petre Daea face apel către toate instituţiile abilitate să colaboreze pentru a evita pe viitor alte situaţii similare.

 Ministrul a avertizat încă de acum o săptămână că fermierii care nu respectă regulile pentru folosirea îngrășămintelor pot pierde ajutorul de stat pentru agricultură. „Vom face mereu analize şi vom comunica în fiecare zi. Vizavi de substanţele acestea, aici toate instituţiile statului trebuie să colaboreze şi să acţioneze în consecinţă. Cei care folosesc aceste substanţe, la care se dovedeşte că există în plantă asemenea substanţe şi care nu sunt omologate vor fi sancţionaţi cu ridicarea dreptului de a mai beneficia de sprijin din partea statului”, a transmis Petre Daea.

Jaf armat într-o sală de jocuri din județul Arad