Directorul general al INFP, anunț privitor la cutremurul de marți: Este surprinzător că zona respectivă s-a activat

Potrivt lui Constantin Ionescu, director general INFP, luni a fost un cutremur de 5,2 grade, care s-a produs la adâncimea de 10 kilometri,

Constantin Ionescu, directorul general al INFP a explicat ce s-a întâmplat cu faliile care au produs cutremurul de marți, precizând că acesta a fost un „frate” al celui de luni, nu o replică a acestuia. Constantin Ionescu a spus că „este o surpriză că zona respectivă s-a activat”, potrivit digi24.ro.


 Potrivt lui Constantin Ionescu, director general INFP, luni a fost un cutremur de 5,2 grade, care s-a produs la adâncimea de 10 kilometri, intensitatea în epicentru fiind de 5 grade pe scara Mercalli.

Marti, după 16 replici ale cutremurului de ieri, s-a produs, undeva la 10 kilometri distanță față de vechiul epicentru, un alt cutremur de 5,7, cu intensitatea în epicentru de 6 spre 7 grade Mercalli. „Adâncimea a fost de 7 kilometri. E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, de trei grade, două grade, un grad. Este pentru noi o surpriză că zona respectivă s-a activat.”, a declarat Constantin Ionescu.

Zona a mai produs cutremure în trecut. Astfel, in anul 1943 s-a produs un cutremur de 5 grade, de asemenea în anii 1963-1964 un cutremur de 4 și 4,5, iar mai în spate au fost cutremure în 1910, și încă 50 de ani în urmă, în 1850-1860, tot de magnitudini sub 4, în jur de 4.

” Din punct de vedere geologic, mișcarea faliilor a fost pe verticală, mecanismul cutremurului așa arată, adică au fost două plăci care s-au mișcat una față de cealaltă pe verticală la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un „frate” al celuilalt, nu este o replică a lui.”, a precizat Constantin Ionescu.

Atacuri de panică suferite de locuitorii din Hunedoara, în urma cutremurului din Gorj