Sorin Cîmpeanu atrage atenția studenților ce vor reveni la cursuri

Căminele studențești pot deveni focare de Covid

Orașele universitare se vor anima de zilele acestea, odată cu revenirea studenților la cursurile celui de-al doilea semestru. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu atrage atenția cu privire la ceea ce se poate întâmpla în perioada următoare, precizând că riscul de infectare nu este în sălile de curs, cât în căminele studențești, unde nu există un control al respectării măsurilor sanitare. De altfel, cele mai multe universități au decis o prezență alternativă a studenților, astfel încât riscul să fie cât mai mic.

„E importantă această alternanţă pentru a reduce la jumătate numărul de studenţi din fiecare cămin. Semestrul are 14 săptămâni şi pot veni 7 săptămâni prezenţă online, alte 7 săptămâni prezenţă fizică, după care cealaltă jumătate revine cu prezenţă fizică. Cei care au fost cu prezenţă fizică, trec în online. Acesta este sistemul pe care multe universităţi îl vor propune. Rugămintea mea a fost, către colegii rectori, de a anunţa cu cel puţin o săptămână înainte modul în care va începe semestrul doi pentru ca studenţii să aibă timp, mulţi vin din ţară”, a explicat ministrul Educației, la Antena 3.

Având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, „dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul”, declara șeful statului, în urmă cu o lună, când se discutase modul în care se va face revenirea la cursuri.

Aproape 300 de cazuri de infectări, într-o săptămână

În prima săptămână din semestrul al doilea, care a început cu prezență în bănci a 70 la sută dintre elevi, au fost înregistrate sute de cazuri de infectare cu noul coronavirus, atât în rândul elevilor, cât și al cadrelor didactice. Chiar și așa, ministrul Cîmpeanu consideră că situația nu este îngrijorătoare.

„Aceşti 290 de elevi, din fericire asimptomatici sau cu forme foarte uşoare, sunt 1 la 10.000, deci o rată de infectare mult inferioară ratei generale de infectare. Sunt 200 din 136.000 de clase. Din perspectivă epidemiologică, situaţia nu este îngrijorătoare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Iohannis: „70% din totalul elevilor din România au început școala”, fizic