Parlamentarii au adoptat luni în plenul Camerei Deputaților un amendament depus de PNL și USR, respins inițial în comisiile de specialitate, care dă posibilitatea românilor din diaspora să voteze două zile la alegerile parlamentare din decembrie, pe 5 și 6 decembrie. Însă, în contextul actual al pandemiei, unele dintre statele europene recomandă ca votul să fie făcut prin corespondență, neexistând posibilitatea de a organiza secții de votare.

Printre cei care au votat acest amendament s-au numărat și social-democrații, care au explicat că au ales să voteze pentru a nu permite inițiatorilor să se „reactiveze” și să acuze PSD-ul că vrea să blocheze votul în Diaspora.

„Desi nu e nevoie de doua zile, pentru a nu va reactiva, vom vota amendamentul acesta si vom asigura cele doua zile. Dar repet, doar 1.800 de oameni s-au inscris sa voteze la parlamentare, e o risipa de bani publici”, a declarat Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, citat de stiripesurse.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, pentru alegerile parlamentare din acest an, până la data de 14 septembrie, ora 10:00, a fost depășită borna de 6.000 (n.n. 6017) de înregistrări pe portalul www.votstrainatate.ro ale alegătorilor români din afara țării care au optat pentru votul prin corespondență, în timp ce pentru votul la secția de votare s-au înscris 1.838 de cetățeni români din diaspora. Reamintim că, potrivit legislației în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secție de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie 2020”, potrivit AEP.

Citește și: Alegerile parlamentare, de „Moș Nicolae”

#News