Primarul localității Mahmudia avertizează că digul Carasuhat se poate rupe complet

Circa 1.000 de hectare de culturi agricole au fost inundate

Digul Carasuhat din Mahmudia poate ceda complet, a declarat primarul comunei tulcene, Ion Şerpescu. Acesta a adăugat că breşa apărută la mijlocul săptămânii trecute ar putea fi acoperită integral până la finele acestei zile, potrivit g4media.ro.

Potrivit edilului, din cele 1.421 de hectare de teren agricol din zona Carasuhat, cel puţin 1.000 de hectare au fost inundate, după ce digul a cedat din cauza nivelului ridicat al Dunării şi a valurilor create de bărcile care circulă cu viteză.

„Din 1.421 de hectare, cel puţin 1.000 de hectare sunt inundate. Încă se mai execută lucrări de închidere a breşei. Folosim piatră spartă de dimensiuni mari. Apa continuă totuşi să se infiltreze, dar la un volum destul de diminuat. Şi în noaptea asta s-au mai inundat câteva zeci de hectare”, a afirmat primarul Ion Şerpescu.

El a mai spus că nu poate evalua pagubele produse după ce digul s-a rupt, dar a menţionat că toată lucrarea de apărare împotriva inundaţiilor poate ceda în orice moment

. „Breşa asta se va acoperi. Eu zic că astăzi (marţi, n.red.) terminăm până seara. Aproape tot digul este compromis. Aici, a cedat mai repede. Erau nişte curenţi şi cred că au săpat pe dedesubt şi a plecat digul, dar în rest, dacă începe un vânt dinspre mare, ăla pleacă cu totul. Chiar şi în momentul de faţă el poate ceda”, a precizat primarul comunei Mahmudia. Autoritatea locală a acţionat în instanţă constructorul digului, din cauză că nu a executat lucrările de rezistenţă obligatorii pentru o asemenea construcţie. „S-au făcut nişte note de renunţare la lucrările de rezistenţă a digului. Nu ştiu de ce. Eu nu eram primar pe vremea respectivă. Cu certitudine, noi am avut probleme cu digul din al doilea an de la deschidere, adică din 2017. Procesul (cu firma de construcţii, n.red.) abia a început”, a mai spus primarul comunei Mahmudia, Ion Şerpescu.

Nicolae Ciucă, ales președinte al Senatului