Tradiții și superstiții în Vinerea Mare

Dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi bogat, iar, daca nu, nu va fi roditor.

Vinerea Mare, cunoscută şi ca Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi, o zi de post negru, deoarece în această zi a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos, considerat de creştini Mântuitorul lumii, potrivit stiripesurse.ro.

Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nici să foloseşti oţet, pentru că, pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele lui au fost udate cu oţet.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se oficiază niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din strămoşi se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf se retrăiește coborârea de pe cruce a lui Hristos şi pregătirea trupului acestuia pentru înmormântare. De asemenea, se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu-i doare capul, mijlocul şi șalele în cursul anului, iar, dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului, nu vor suferi de dureri de ochi. 

Din moşi strămoşi se crede că, dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi bogat, iar, daca nu, nu va fi roditor.

Unii consideră că, daca se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul. Unii obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi. În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte. În această zi nu se sacrifică păsări și animale. În Vinerea Mare este interzis spălatul, nu se coase şi nu se face curăţenie.

Asistent medical de la Spitalul de Psihiatrie din Oradea, acuzat de agresiune sexuală