Gabriela Firea: Închiderea tuturor centrelor de plasament din România, care va fi finalizată în 2024, reprezintă unul dintre angajamentele mandatului meu 

Gabriela Firea a fost emoționată de povestea lui Denis, care face sport și locuiește la Centrul de la Jibou

Un start dificil în viață, o voință de fier și un optimism care îl împinge spre succes, a declarat Gabriela Firea. El este Denis, un băiat de 15 ani mai ambițios decât mulți

Gabriela Firea: M-a emoționat povestea lui Denis. Ne arată că dincolo de toate greutățile și piedicile e important să crezi în visul tău și să găsești calea spre el. Cum la fel de important este să ai alături oameni care te sprijină și te ajută să ajungi unde ți-ai dori.

Sigur sunt mulți copii precum Denis în sistemul de protecție specială care luptă pentru a-și îndeplini visele și vor să depășească traumele abandonului și toate celelalte dureri. De când a preluat mandatul de ministru, Gabriela Firea a căutat permanent soluții pentru a-i ajuta pe acești copii.

Astfel, s-a reușit să creșterea nivelului sumelor pe care ei le primesc dacă vor continua să meargă la școală după 18 ani sau dacă își vor găsi un loc de muncă. „După cum știți deja, pe aceștia noi îi sprijinim lunar, până la 26 de ani, cu o indemnizație de 2.500 de lei. De asemenea, am reușit să majorăm de trei ori suma pe care o primesc cei care, la 18 ani, aleg să plece din sistem, așa încât ei încasează la acel moment aproximativ 9.000 de lei. Nu este totuși o decizie ușor de luat și aș vrea ca ei să fie conștienți pe deplin de toate implicațiile și consecințele pe care le presupune un asemenea pas. Trebuie să fie siguri că sunt cu adevărat pregătiți pentru viața independentă, pentru că, odată plecați din centre sau din locurile în care se află în plasament, nu se vor putea răzgândi și nu se vor putea întoarce”, a declarat Gabriela Firea Centrul de la Jibou, unde se află și Denis, este unul dintre cele care se vor închide în acest an.

Un moment de cotitură pentru sistemul de protecție specială de la noi, pentru care, alături de colegii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, am făcut eforturi uriașe. Închiderea tuturor centrelor de plasament din România, un proces care se derulează în ritm accelerat și care va fi finalizat în 2024, reprezintă unul dintre angajamentele mandatului ministrului Familiei și, totodata, una dintre prioritățile ei.

Ministrul Gabriela Firea a primit premiul de excelență la prima gală a Excelenței Feminine