Localități din județul Buzău unde nu a fost oficiată nicio căsătorie anul trecut

Este vorba de cinci comune unde anul trecut nu s-a căsătorit nimeni

Casatorie
Casatorie sursa foto pixabay

Cinci comune din judeţul Buzău nu au înregistrat în anul 2023 căsătorii, fenomen amplificat pe măsură ce tinerii s-au mutat în centrele urbane dar şi pentru faptul că se angajează în relaţii de lungă durată fără a avea nevoie un certificat legal, potrivit g4media.ro.

Potrivit datelor provizorii ale Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS), cele mai multe căsătorii au fost înregistrate anul precedent la nivelul municipiului Buzău, respectiv 1137 căsătorii.

La polul opus, în cinci comune nu a fost oficiată nicio căsătorie. „Număr căsătorii an 2023. Date provizorii. Localitate Balta Albă (0), Bozioru (0), Mărgăriteşti (0), Pardoşi (0), Ziduri (0), Buzău (1137), Valea Salciei (2)…Râmnicu Sărat (152), Vadu Paşii (55)”, a transmis DJS Buzău.

În comuna Pardoşi, unde mai locuiesc doar câteva sute de persoane, căsătorii nu s-au mai oficiat de mai bine de doi ani.

„Nu s-au mai făcut de mult căsătorii, acum doi ani am făcut vreo două căsătorii în rest nu s-au mai făcut de mult timp căsătorii. Populaţia este îmbătrânită, mai avem vreo 300 de cetăţeni în toată comuna. Încercăm să atragem tinerii aici, este o zonă frumoasă, executăm asfaltări, avem iluminat public modern, cărţi funciare punem la dispoziţie gratuit, sunt terenuri de vânzare. Pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) avem două microbuze electrice, cu staţii de încărcare în colaborare cu localitatea Buda. Şcoală nu mai avem de 6-7 ani, copiii îi ducem în comuna Murgeşti.

Suntem într-un declin total, o comună care a avut peste 3000 de locuitori până în 1989. Suntem la 25 km de Râmnicu Sărat şi la 40 de km de municipiul Buzău”, a precizat primarul comunei Pardoşi, Iulian Preda.

Specialiştii în resurse umane vorbesc despre un declin al comunităţilor rurale, majoritatea tinerilor din zonele respective migrând către marile oraşe, centre economice, în căutarea unui loc de muncă şi stabilităţii financiare.

Pe lângă aspectele financiare, numărul redus de căsătorii este explicat şi printr-o modernizare a relaţiilor care se pot dezvolta pe termen lung fără ca persoanele implicate să semneze un angajament oficial în faţa ofiţerului stării civile. În anul precedent, la nivelul întregului judeţ au fost înregistrate aproximativ 2700 de căsătorii, cele mai multe înregistrate în municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat. Bărbat reţinut pentru agresarea sexuală a două minore