Scade numărul membrilor comunităților minoritare din Dobrogea

Sunt mai puțini etnici turci, tătari, ruși-lipoveni sau romi declarați față de acum un deceniu.

Cele mai mari comunități minoritare din Dobrogea au înregistrat o scădere a numărului de etnici în ultimul deceniu, potrivit datelor parțiale ale ultimului recensământ publicat de INS .Turcii, tătarii, rușii-lipoveni sau romii sunt mai puțini față de etnicii declarați la recensământul din 2011, potrivit g4media.ro.

Turcii rămân, și după recensământul din 1 decembrie 2021, cea mai numeroasă comunitate minoritară din Dobrogea, chiar dacă a pierdut mai bine de 5.000 de membri.

În ceea ce privește județul Constanța, în 2011 comuntatea număra aproximativ 21.000 de etnici. Peste un deceniu, comunitatea turcă scade cu peste 4.700 de oameni și ajunge să numere puțin peste 16.000 de persoane, fiind, totodată, minoritatea care a înregistrat cea mai mare scădere în cifre brute, conform datelor consultate. O scădere a minorității turce se poate observa și în partea de nord a Dobrogei, unde populația acesteia a pierdut aproximativ 700 de oameni pe parcursul a zece ani. Astfel, numărul etnicilor turci din județul Tulcea ajungea, în 2021, la aproximativ 1.000 de persoane. La nivelul Dobrogei, tătarii rămân a doua cea mai mare comunitate minoritară. În schimb, tătarii depășesc turcii când vine vorba de comunitatea de la Constanța și devin cea mai mare minoritate din județ. Chiar dacă au pierdut aproape 2.700 de etnici în ultimul deceniu, tătarii ajung să numere astăzi aproximativ 17.000 de membri, cu aproape 800 mai mulți decât comunitatea turcă.

Care sunt zonele din România expuse la risc seismic