Virusuri periculoase ar putea reveni la viață din cauza temperaturilor record din Antarctica. În luna februarie, în Antarctica a fost înregistrată o temperatură de 20,75 grade Celsius. Aceasta a depăşit pentru prima dată valoarea de 20 de grade Celsius, a anunţat joi un om de ştiinţă.

Recordul de temperatură, înregistrat pe 9 februarie

Potrivit cercetătorului brazilian Carlos Schaefer, recordul de temperatură a fost înregistrat pe 9 februarie pe Insula Seymour, cunoscută şi sub numele de Marambio. Oamenii de știință sunt îngrijorați de creșterea temperaturilor în zona arctică, care ar putea determina eliberarea în atmosferă a unor virusuri mortale.

Virus imens, descoperit în Siberia

O echipă de oameni de știință din Franța vor readuce la viață un virus gigant vechi de 30.000 de ani, descoperit în solurile înghețate din Siberia. Specialiștii trebuie să vadă dacă acest lucru poate provoca boli oamenilor sau animalelor, înainte de a face experimentul.

Citește și: Coronavirus, arta, profit si faima

Un virus gigant este mai mare de jumătate de micron, adică 0,0005 mm. Având în vedere că un virus de talie medie are 0,0001 mm, diferența este destul de mare în cazul virusului. Începând cu anul 2003, s-au descoperit virusuri mari în permafrost, un strat al solului din Arctic, care de obicei este înghețat permanent. Într-un nou studiu publicat de PNAS, oamenii de știință dezvăluie că studiază un virus vechi de 30.000 de ani, descoperit în același mediu ostil. Anticul virus, numit Mollivirus sibericum, este al patrulea găsit și este capabil să infecteze o amibă modernă, lucru care îi îngrijorează pe specialiști.

Efectele periculoase ale temperaturilor crescute

Îngrijorarea oamenilor de știință este cauzată de faptul că, în urma creșterii temperaturilor și a exploatării petrolului din Siberia, unele virusuri antice mortale ar putea reapare.

Regiunile unde s-au descoperit virusurile gigantice sunt acoperite de resurse minerale, în special petrol. Ele vor deveni din ce în ce mai ușor accesibile pentru exploatare, dacă gheața se află într-un continuu proces de topire.

„Dacă nu suntem atenți și industrializăm acele regiuni fără să luăm măsurile de siguranță necesare, riscăm să trezim la viață virusuri periculoase, precum variola, despre care credeam că a dispărut”, a declarat Jean-Michel Claverie, unul din autorii studiului.

Un ghețar din Tibet conține un număr impresionant de virusuri antice

33 de grupuri de virusuri antice au fost descoperite de cercetători într-un ghețar din Tibet, 28 fiind necunoscute oamenilor de știință.

„Microbii din cele două mostre sunt foarte diferiţi între ei, ceea ce înseamnă că trăiau în condiţii foarte diferite de climă în momentul în care au rămas prinşi în gheţar. Studierea virusurilor străvechi deschide o fereastră spre genomurile virale şi ecologia lor şi pune în evidenţă impactul acestora asupra abundenţei de grupuri microbiene”, se mai notează în studiu. #News