Gabriela Firea impresionată de Roland, tânărul militar crescut de un asistent maternal: Am toată admirația și respectul pentru el. Nu a renunțat, oricât de greu i-a fost. Povestea lui este o lecție și o inspirație nu doar pentru tinerii din sistemul de protecție specială, ci pentru noi toți

Roland a fost preluat de un asistent maternal când avea doar 5 ani, iar ultimii șase ani i-a petrecut în casa de tip familial SOS 8 din Sântana, din Arad.

Din “casa de copii”, la o carieră de succes, este drumul greu, dar frumos făcut de mulți copii lăsați de familii în grija statului. Ministrul Gabriela Firea prezintă azi povestea lui Roland, un tânăr pentru mamă și tată au fost asistenții sociali și frați ceilalți copii din casa familială din Arad. El a fost ambițios, a crezut în el și a avut șansa să întâlnească oameni care l-au susținut.

Roland a fost preluat de un asistent maternal când avea doar 5 ani, iar ultimii șase ani i-a petrecut în casa de tip familial SOS 8 din Sântana, din Arad.

Este pasionat de sport, de mecanică auto și de cursele de mașini, dar cea mai mare dorință a lui a fost să devină militar profesionist. Nu și-a abandonat visul și, astăzi, Roland este militar. După ce a terminat liceul, s-a antrenat zi de zi pentru toate probele fizice dificile și a reușit să treacă toate testările medicale, acum fiind înrolat în Armata Română, la Vânători de munte, fiind fericit că-și trăiește visul. La finalul a patru stagii de pregătire intense, tânărul va rămâne angajat ca soldat al forțelor speciale Vânători de munte ale Ministerului Apărării Naționale.

Gabriela Firea: Am toată admirația și respectul pentru el. Nu a renunțat, oricât de greu i-a fost și sunt convinsă că a avut moment foarte grele. Povestea lui este o lecție și o inspirație nu doar pentru tinerii din sistemul de protecție specială, ci pentru noi toți.

Niciun obstacol nu e prea mare, atunci când știi că trebuie să ajungi undeva și faci în fiecare zi ceva pentru visul său. La Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție se face tot posibilul pentru acordarea unei mâini de ajutor.


Gabriela Firea: Vreau ca toți acești copii să înțeleagă că școala este foarte importantă. Și, după cum sper că ei știu deja, dacă vor alege să-și continue studiile, noi îi sprijinim lunar, până la 26 de ani, cu o indemnizație de 2.500 de lei. Acești bani îi primesc și dacă lucrează, tot până la 26 de ani, astfel încât să poată să-și facă un rost și să-și schimbe destinul.

De asemenea, s-a reușit să se majoreze de trei ori suma pe care o primesc cei care, la 18 ani, aleg să plece din sistem, așa încât ei încasează aproximativ 9.000 de lei. Trebuie însă să fie siguri că sunt cu adevărat pregătiți pentru viața independentă și să știe că, odată decizia luată, nu se vor putea răzgândi și nu se vor putea întoarce în centre sau în locurile în care se aflau în plasament. Așa că, o astfel de opțiune trebuie cântărită îndelung, iar alegerea trebuie făcută luând în calcul toate implicațiile și consecințele.

Gabriela Firea: Aproape 40 la sută dintre copiii României sunt aflați în situații dificile de sărăcie sau excluziune socială