Gabriela Firea: Aproape 40 la sută dintre copiii României sunt aflați în situații dificile de sărăcie sau excluziune socială

Potrivit Gabrielei Firea, va fi un efort comun, atât al nostru, Guvernului, cât și al autorităților locale, pentru ca măsurile pe care le propunem și resursele pe care le alocăm să ajungă țințit, exact în acele comunități în care este cea mai mare mare nevoie.

fireaintilnire
fireaintilnire

In calitate de Ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, drept coordonator național al programului Garanția pentru Copi, in luna octombrie a anului Gabrela Firea trecut a trimis, spre consultare, Comisiei Europene, draftul Planului de Acțiune, pe care l-a discutat acum în detaliu alătrui de doamna Katarina IVANKOVIC-KNEZEVIC.

Documentul reprezintă angajamentul al autorităților din România, pentru identificarea de soluții și punerea lor în practică, în scopul prevenirii și combaterii excluziunii sociale și garantării accesului copiilor aflați în situații de vulnerabilitate la o serie de servicii esențiale: educație timpurie, sănătate, condiții de locuire decente, alimentație adecvată.

Potrivit Gabrielei Firea, va fi un efort comun, atât al nostru, Guvernului, cât și al autorităților locale, pentru ca măsurile pe care le propunem și resursele pe care le alocăm să ajungă țințit, exact în acele comunități în care este cea mai mare mare nevoie.

Gabriela Firea: Pornim cu o realitate dură, în care avem în continuare în România un număr uriaș de copii afați în situații dificile de sărăcie sau excluziune socială , aproape 40 la sută dintre copiii României. Ne luăm agajamentul că măsurile propuse în Garanția pentru copii, corelate cu cele pe care a fost construită Strategia Națională pentru copiii 2023-2027 vor face diferența pentru toți acești copii.

Cele 150 de centre de zi pe are le vom construi sau reabilita cu fonduri din PNRR, pentru care așteptăm acum proiecte de la primăriile din toată țara sau dezvoltarea unui program în care să reușim să acordăm o masă caldă copiilor din comunitățile vulnerabile sunt doar două exemple de implicare, prin care vrem să sprijinim acele famililii cu copii, pentru care ziua de mâine este o provocare permanentă. Toți copiii au nevoie de educație, de o alimentație sănătoasă, de acces la servicii medicale, de sprijin și îndrumare. Unii au norocul să le primească acasă, de la părinții lor, dar nepermis de mulți alții n-au nicio șansă la o copilărie normală și la o dezvoltare firească.

Pentru ei a fost gândit, în primul rând, Garanția pentru copii! Concret, prin implementarea Planului de Acțiune, până în anul 2030, urmărim scăderea semnificativă a numărului de copii afectați de sărăcie și excluziune socială, contribuind astfel la obiectivul asumat la nivelul UE de scădere cu 5 milioane a numărului de copii afectați de acest fenomen multidimensional.

” Documentul pe care l-am propus, acum câteva luni, spre consultare, Comisiei Europene și care va fi aprobat printr-un Memorandum în Guvern este rezultatul unei munci de echipă, alături de colegii mei de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și a fost dezbătut anterior cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului și ai societății civile.”, a declarat Gabriela Firea.

Subvențiile acordate doar fermierilor care au urmat cursuri online de pregătire profesională