agricultura
agricultura sursa foto : agrointeligenta

Doar fermierii cu certificat de formare profesională. ar urma sa primeasca subventii. Acest lucru prevede ordinul de ministru publicat de Ministerul Agriculturii. Astfel, fermierii ar urma să facă un curs online, plătit tot de ei, dacă vor să primească bani de la stat. Deși inițial proiectul prevedea că sunt eligibili la plata subvențiilor doar cei care dețin diplomă de bacalaureat, după doar câteva ore de la publicare au apărut modificări, potrivit digi24.ro.

Astfel, noul ordin prevede că, indiferent de câtă școală are fermierul, acesta trebuie să facă un curs online de pregătire profesională, care costă aproape 200 de lei și durează 18 ore.

 Ordinul de ministru prevede ca toți cei care au culturi și folosesc produse fitosanitare, trebuie sa aibă un certificat de formare profesională pentru a obține subvenție de la stat. Explicația reprezentanților din agricultură este simplă, respectiv se cere această instruire ca o condiție suplimentară pentru încasarea subvențiilor de la stat, deoarece nu toți fermierii știu să folosească produsele fitosanitare. Lucru pe care fermierii îl contrazic. 

„”Nu am. Și nici nu fac, mai bine vând tot. Să vină străinii să-l cumpere. Pe erbicid, ca și pe medicament scrie „iei unul la amiază, unul seara, unul dimineața”, așa scrie și acolo, la câtă apă se folosește. La ce îmi trebuie mie facultate ca să erbicidez?, a declarat Ilie Chiver, fermier

Ordinul de ministru prevede ca toți cei care au culturi și folosesc produse fitosanitare, trebuie sa aibă un certificat de formare profesională pentru a obține subvenție de la stat.
„Acuma trebuie să depună neapărat cei care au fost sancționați anul trecut. În rest, toți ceilalți trebuie într-adevăr să se înscrie și să facă acest curs, nefiind condiționați neapărat din anul acesta. Pentru ca oamenii să știe să folosească substanțele și ca o protecție a mediului.”, a declarat Viorica Ciocian, director adjunct Direcția Agricolă Maramureș.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu